CETĂŢENIA ROMÂNIEI A DEVENIT MAI ,,IEFTINĂ”

10.09.2013
Foto: citsee.eu

De la 10 septembrie, taxa pentru depunerea dosarului pentru cetățenia României s-a redus, la fel ca în cazul redobîndirii cetăţeniei române. Au fost simplificate, de asemenea, metodele de plată ale acestora.

 

Potrivit ordonanței de urgență emise de Guvernul României (№25/2013), plăţile se fac doar în lei româneşti, chiar dacă unele sume sînt indicate în valuta europeană. Taxa pentru redobîndirea cetăţeniei române s-a micşorat şi ea, constituind în prezent - 191 de lei româneşti. Pentru acei care aleg să-şi depună actele la birourile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, serviciul este gratuit.

 

Ordonanţa mai prevede şi o micşorare a costului pentru paşaportul electronic, de la 40 de euro la doar 32 de lei româneşti. Pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României, moldovenii vor plăti 35 de lei româneşti.

 

Menționăm că potrivit art. 1, serviciile publice prevăzute în ordonanţa (№25/2013) se prestează pe teritoriul României de către autoritățile competente, potrivit legii, respectiv:

 

1. Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe;

2. Direcția Generală de Paşapoarte din subordinea Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple;

3. Inspectoratul General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;

4. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;

5. Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei;

6. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

 

Printre cetăţenii Republicii Moldova care sînt beneficiari pe teritoriul României ai serviciilor publice menţionate OG 25/2013 se numără printre solicitanţii de permise de şedere, cum ar fi persoanele care se află în România la studii, cele care depun dosarele pentru redobîndirea cetăţeniei române la oficiile teritoriale din România ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, persoanele care solicită eliberarea unui paşaport românesc de la oficiile centrale şi teritoriale din România ale Direcţiei Generale de Paşapoarte, cetăţenii Republicii Moldova care se află în situaţia legală de a solicita viza de intrare în România la punctele de trecere a frontierei, alte categorii de persoane ce vor solicita serviciile publice pe teritoriul României, menţionate în OG nr. 25/2013.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.