CETĂȚENII A 61 DE STATE POT CĂLĂTORI FĂRĂ VIZĂ ÎN MOLDOVA, PE CÎND STRĂINII DIN 132 DE STATE SÎNT OBLIGAȚI SĂ OBȚINĂ O VIZĂ

27.01.2014
Foto: unimedia.md

Aceasta prevede noua Lege moldovenească, publicată recent în Monitorul Oficial (Nr. 1-3 ) care  stabileşte LISTA DE STATE (nr. 1) ai căror resortisanţi sînt supuşi obligaţiei de a deţine o viză şi LISTA DE STATE (nr. 2) ai căror resortisanţi nu au obligaţia deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, avînd drept de şedere de pînă la 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.

 

În premieră este reglementat regimul de vize în cazul apariţiei unor state noi

Astfel, resortisanţilor unui stat terţ nou-format care anterior au fost cetăţeni ai statelor, entităţilor, autorităţilor teritoriale sau regiunilor administrative speciale indicate li se aplică acelaşi regim de vize în Republica Moldova ca pînă la formarea noului stat. În cazul în care statul nou-format a fost constituit prin fuziunea a două state care anterior cădeau sub incidenţa unor prevederi diferite ale listelor de mai sus, resortisanţii noului stat trebuie să deţină o viză la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.

 

Regimul de vize pentru refugiaţii şi apatrizii

Refugiaţii şi apatrizii domiciliaţi în statele, entităţile şi autorităţile teritoriale indicate în LISTA nr. 1 şi care sînt în posesia unui document de călătorie eliberat de statele, entităţile şi autorităţile respective trebuie să deţină o viză la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.

 

Refugiaţii şi apatrizii care nu deţin cetăţenia statelor sau a regiunilor administrative speciale indicate în LISTA nr. 2, dar domiciliază în statele sau regiunile administrative speciale respective şi sînt în posesia documentelor de călătorie eliberate de aceste state sau regiuni administrative speciale, sînt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, avînd drept de şedere de pînă la 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.

 

Posesorii documentelor de călătorie tip Laissez-Passer eliberate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, membrii echipajelor aeronavelor şi navelor maritime, membrii echipajelor şi însoţitorii de zbor ai aeronavelor care efectuează zboruri de urgenţă şi de salvare, precum şi alte persoane care acordă ajutor în caz de dezastre sau accidente, membrii echipajelor civile ale navelor care navighează în apele internaţionale sînt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, avînd drept de şedere de pînă la 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.

 

Reamintim că „resortisant al unui stat terţ” înseamnă orice persoană ce deţine cetăţenia unuia din statele, entităţile sau autorităţile teritoriale, inclusiv refugiaţii şi apatrizii domiciliaţi în statele, entităţile, autorităţile teritoriale sau regiunile administrative speciale respective.

 

Condiţiile de eliberare a vizelor moldoveneşti pot fi vizualizate AICI.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.