CETĂȚENII MOLDOVENI REVENIȚI DIN RUSIA VOR BENEFICIA DE ASISTENŢĂ LA ANGAJAREA ÎN CÎMPUL MUNCII DIN MOLDOVA

21.03.2014
Foto: viza.md

Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și structurilor ei teritoriale le revine rolul de a monitoriza locurile vacante apărute la agenții economici din țară și de a susține persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, revenite din Federația Rusă în urma restricțiilor migraționale introduse de la 1 ianuarie 2014 în această țară, la integrarea pe piața muncii. Indicațiile au fost făcute de ministrul muncii, protecției sociale și familiei al Republicii Moldova în cadrul unei ședințe de lucru cu șefii agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă.

 

Ministrul a solicitat tuturor agențiilor să ia legătura, în perioada următoare, cu agenții economici, în special cu cei care activează în sferele căutate de moldovenii reîntorși, adică în construcții, comerț, pentru a identifica absolut toate ofertele de posturi vacante și de a direcționa cetățenii întorși spre ofertele din țară.

 

Specialiștilor le-a fost recomandat să implementeze tehnici moderne de monitorizare până la soluționarea definitivă a fiecărei solicitări parvenite din partea persoanelor aflate în căutare de lucru.

 

Ministru a înaintat un șir de solicitări ce urmează a fi implementate în cel mai scurt timp:

 -Numirea în fiecare ATOFM a unor persoane responsabile exclusiv de deservirea cetățenilor reîntorși.

 -Soluțiile pe care le propun trebuie să fie adaptate nevoilor fiecărui cetățean în parte, personalizate.

 -Conlucrare cu angajatorii, care să ducă la identificarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă libere.

 -Prezentarea ofertei de locuri de muncă operativ și transparent, precum și a informației despre serviciile prestate de către Agenție. Promovarea Agenției și a ofertelor sale.

 -Crearea posibilităților ca moldovenii reîntorși să urmeze un cursuri de instruire, în conformitate cu cerințele de pe piața muncii locale.

 -Abordarea cu prioritate a pieței de lucru din Israel în conformitate cu Acordul între Moldova și Israel, care permite angajarea moldovenilor pe piața de acolo, în condiții cel puțin la fel de bune ca cele pe care le aveau în Rusia.

 

Reamintim că una din principalele modificări ale legislației migraționale rusești constă în limitarea termenului de ședere pentru imigranții care nu dețin patente sau permise de muncă la 90 zile într-o perioadă de 6 luni. Potrivit modificărilor, cetățenilor străini care au intrat fără vize în Rusia li se va aplica interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse pentru un termen de până la 3 ani, începînd cu data ieșirii din Rusia.

 

Totodată potrivit decretului premierului rus, sunt stabilite unele norme pentru imigranții din unele domenii (vânzători la farmacii, tarabe), norme care conduc la concedierea imigranților și neacceptarea altor noi. Se acceptă angajarea imigranților până la 15% pentru întreprinderile care comercializează băuturi alcoolice, 25% în domeniul sportului. În vânzarea produselor farmaceutice, la tarabe sau altă vânzare în afara magazinelor, cota a fost redusă la zero.

 

Conform informației la zi, în Rusia actualmente sunt angajați cu contract oficial de muncă 50 de mii de moldoveni, alți 49 de mii activează în bază de patente. Serviciul Federal de Migraţiune de la Moscova a anunţat recent că circa 21,5 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse.

 

Pe parcursul anului 2013 s-au adresat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 644 de persoane revenite de peste hotare, dintre care 493 din Federația Rusă. Cei mai mulți au fost muncitori necalificați, montatori, electrogazosudori, tencuitori, tâmplari, zugravi, dulgheri, electricieni.

 

În prezent, sînt înregistrate circa 5600 de locuri de muncă vacante în Republica Moldova. Cele mai multe dintre locurile de muncă disponibile sînt concentrate în capitală – circa 35% sau peste 1900 locuri. În raioanele din zona Nord sunt înregistrate 1550 de oportunități de angajare (28%), în zona Centru – peste 1300 de locuri vacante (23%), în zona de Sud – circa 600 de locuri de muncă (10%), iar în UTAG – peste 200 locuri (4%).

 

La nivel național pentru persoanele cu studii superioare și medii de specialitate sînt oferite peste 2000 locuri de muncă, ceea ce constituie 38% din numărul total de locuri înregistrate. Cei mai solicitați sunt managerii în diverse ramuri cum ar fi marketing, comerț, specialiștii în medicină și farmacie (medici de specialitate, asistenți medicali, farmaciști), lucrătorii sociali, agenți comerț, casieri,cadre didactice (profesori, educatori, metodiști), contabili etc.

 

Pentru persoanele cu studii medii generale și secundar profesionale Agenția Națională oferă peste 3400 locuri de muncă, ceea ce constituie 62% din numărul total de locuri vacante înregistrate. Cele mai multe oferte sunt disponibile pentru profesiile industriei ușoare, activitățile de servicii colective, sociale, personale, printre care operatori la calculatoare etc.

 

Directorul Agenției Naționale a solicitat șefilor agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ca persoanele revenite în țară să fie informate pe larg despre posibilitățile de înscriere la cursuri de calificare/recalificare profesională.

 

Persoanele interesate pot contacta la subiect Centrul de Apel Piața Muncii:

Tel: 0 8000 1000 – apel gratuit din Republica Moldova

Tel: +373 22 83 84 14

www.anofm.md

www.angajat.md

 

Sursa: Anofm.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.