CHRISTINE LAGARDE: DATORIA ŢĂRILOR BOGATE SE APROPIE DE NIVELUL DIN PERIOADE DE RĂZBOI

12.10.2012
Foto: acty.ictv.ua

Datoria publică acumulată de ţările bogate se apropie de nivelurile atinse în perioade de război şi constituie cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale, a avertizat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite AFP.

 

Directorul FMI a adăugat că povara datoriilor lasă guvernele la mila pieţelor financiare şi trebuie să fie redusă.

 

'Cel mai mare obstacol la adresa creşterii va fi fără îndoială imensa moştenire creată de datoria publică care a atins, în medie, 110% din Produsul Intern Brut în ţările dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de război', a declarat Christine Lagarde la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. 'Acest lucru lasă guvernele expuse la modificările bruşte de încredere... aşa cum vedem să se întîmplă în zona euro. În plus, limitează acţiunile guvernelor, în special atunci cînd este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul 21 în timp ce menţin politicile sociale ale secolului 20', a adăugat Lagarde.

 

Potrivit estimărilor publicate săptămîna aceasta de FMI, datoria publică a ţărilor dezvoltate ar urma să treacă de 110% din PIB în acest an pentru a ajunge la 113% în 2013. În cazul Japoniei, datoria publică a ajuns ls 236,6% din PIB în 2011.

 

Directorul FMI a apreciat că reducerea datoriei publice este vitală, adăugînd însă că acest lucru va fi incredibil de dificil fără creştere economică. În acest sens, Christine Lagarde a subliniat că trebuie găsit ritmul adecvat de reducere a deficitelor.

 

Anterior, Lagarde a declarat că este necesar să se acorde 'puţin mai mult timp' unor ţări, cum ar fi Grecia, Spania şi Portugalia, care pun în aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistînd că ar mai trebui să i se ofere încă doi ani pentru realizarea consolidării fiscale.

 

FMI a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economiei mondiale în acest an, la 3,3% de la 3,5%.

 

Sursa: agerpres.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.