COMISIA EUROPEANĂ OPTEAZĂ PENTRU INTENSIFICAREA COOPERĂRII CU R. MOLDOVA ÎN DOMENIUL VAMAL

24.06.2011

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri la Bruxelles o întrevedere cu Algirdas Semeta, Comisar European pentru Taxare şi Uniunea Vamală, Audit şi Anti-fraudă, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.


La întîlnire au mai participat vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.


Discuţia s-a axat pe modalităţile de cooperare în domeniul vamal, fiscal şi combaterea fraudelor.


Comisarul European a remarcat progresul înregistrat de Republica Moldova pe calea integrării europene, inclusiv la capitolul reforme.


Algirdas Semeta a spus că CE optează pentru intensificarea cooperării cu Republica Moldova în domeniul vamal şi a menţionat că a transmis la Chişinău un proiect de acord cadru privind cooperarea strategică între Comisia Europeană şi Republica Moldova în acest domeniu. Urmează ca partea moldovenească să se expună pe marginea documentului. Algirdas Semeta a specificat că, după semnarea acestui document, va fi elaborat şi un plan concret de acţiuni.


Comisarul a spus că este gata să ajute Moldova pe calea ajustării domeniilor vamal şi fiscal la standardele europene.


Premierul Vlad Filat a vorbit despre acţiunile demarate de Guvern în domeniile vamal şi fiscal. Premierul a făcut o prezentare a modului în care este gestionată frontiera cu Uniunea Europeană, precizînd că aceasta este dotată cu scanere de verificare a mărfurilor. De asemenea, Premierul s-a referit şi la schimbul de informaţii în domeniul vamal pe care ţara noastră îl are la momentul de faţă cu România, precizînd că Moldova este interesată să facă asemenea schimb de informaţii cu toate statele Uniunii Europene.


Referitor la sistemul fiscal, Prim-ministrul a spus că acesta urmează să fie reformat pentru a fi cît mai transparent, corect şi eficient. Vlad Filat a menţionat că experienţa europeană este extrem de utilă Moldovei în acest sens.


Premierul l-a invitat pe Algirdas Semeta să efectueze o vizită în Republica Moldova, cu ocazia semnării Acordului de cooperare strategică în domeniul vamal. Comisarul a răspuns afirmativ invitaţiei. Vizita ar putea avea loc pînă la finele anului curent.
 

 

Sursa: novisa.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.