COMISIA EUROPEANĂ VA PREZENTA ÎN SEPTEMBRIE UN RAPORT PE MARGINEA LIBERALIZĂRII REGIMULUI DE VIZE PENTRU R. MOLDOVA

24.06.2011

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri la Bruxelles o întrevedere cu Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.


La întîlnire au mai participat vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.


În debutul întîlnirii, Cecilia Malmstrom a spus că se bucură să-l revadă pe Vlad Filat la Bruxelles, precizînd că ultima dată s-au văzut la Chişinău, în luna ianuarie a anului curent. Comisarul european a felicitat echipa guvernamentală pentru elaborarea şi prezentarea primului raport de progres pe marginea liberalizării regimului de vize, precizînd că acesta demonstrează eforturile depuse de ţara noastră în acest sens.


Cecilia Malmstrom a declarat că Moldova a demonstrat un dinamism impresionant în ceea ce priveşte implementarea condiţiilor din prima fază privind liberalizarea regimului de vize. Comisarul a specificat că Comisia Europeană la momentul de faţă evaluează informaţia prezentată şi, pe parcursul lunii septembrie, va definitiva un raport în acest sens.


Potrivit spuselor sale, imediat după publicarea raportului, va fi organizată a treia Reuniune a înalţilor oficiali în cadrul dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize, unde se va discuta despre următorii paşi necesari să fie întreprinşi de Republica Moldova.


Cecilia Malmstrom a comunicat că, de asemenea, în prezent Comisia Europeană definitivează metodologia de elaborare a studiului de evaluare a impactului migraţional în rezultatul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.


“Este important ca deja la acest moment cetăţenii Republicii Moldova să fie informaţi despre beneficiile pe care le vor avea, dar şi despre obligaţiile ce le vor reveni în cadrul unui regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, pentru ca la intrarea lui în vigoare să fie bine pregătiţi”, a spus Comisarul European.


La rîndul său, Vlad Filat a mulţumit Ceciliei Malmstrom pentru susţinerea şi suportul acordat Republicii Moldova.


Premierul a specificat că primul raport de progres conţine atît acţiunile desfăşurate de Guvern, prevăzute în blocul Nr. I din cadrul Planului de Ac iuni privind liberalizarea regimului de vize, cît şi activităţi prevăzute de faza a II-a din Plan, realizate la iniţiativa Executivului de la Chişinău.


Prim-ministrul a precizat că Guvernul a elaborat un set de acte legislative şi modificări la unele acte în vigoare, necesare în cadrul procesului de liberalizare a regimului de vize cu UE. Acestea au fost deja prezentate Parlamentului şi urmează să fie adoptate pînă la finele sesiunii de primăvara-vară.


Vlad Filat s-a referit la procesul de reformare a MAI, inclusiv la securizarea frontierei şi implementarea Conceptului de management integrat al frontierelor.


Prim-ministrul a menţionat că Guvernul va acţiona şi în continuare consecvent pentru a obţine un regim liberalizat de vize, precum şi pentru atingerea obiectivului prioritar – integrarea europeană a Republicii Moldova.
 

 

Sursa: novisa.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.