CROAŢIA ŞI SLOVENIA VOR APELA ÎN 2013 LA UN TRIBUNAL DE ARBITRAJ ÎN DOSARUL DISPUTEI LOR TERITORIALE

19.04.2012
Foto: mediafax.ro

Slovenia şi Croaţia au ajuns la un acord prin care îşi vor prezenta argumentele proprii privind disputa lor teritorială în faţa unui tribunal de arbitraj de la Haga, în februarie 2013, conform unui anunţ de miercuri al Ministerului sloven al Afacerilor Externe.


Cele două părţi implicate vor prezenta simultan cererile lor preliminare cu privire la acest subiect pe 11 februarie 2013, urmînd să prezinte fiecare propuneri în noiembrie, conform aceleiaşi surse.


O primă audiere a reprezentanţilor Sloveniei şi Croaţiei va avea loc în primul semestru al lui 2014, a menţionat ministerul sloven.


Un acord în acest sens între cele două ţări a fost încheiat în timpul unei prime întîlniri, desfăşurate săptămîna trecută, cu tribunalul de arbitraj, care şi-a început lucrările în luna decembrie 2011.

 

Slovenia şi Croaţia au semnat un acord de arbitraj în 2009 sub egida Uniunii Europene.


Cele două foste republici iugoslave şi-au declarat independenţa în anul 1991. Disputa teritorială dintre cele două ţări se referă la 13 kilometri pătraţi de teritoriu nelocuit şi la accesul maritim al Sloveniei în apele internaţionale din Golful Piran.


Disputa privind frontiera maritimă a blocat negocierile de aderare a Croaţiei la UE timp de zece luni în anul 2008. Această ţară a semnat în decembrie 2011 un acord de aderare la UE, urmând să devină membră anul viitor.


Slovenia este la rândul ei membră a UE începând cu anul 2004.

 

Sursa: mediafax.ro

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.