CUM ÎŞI POT ANULA CETĂȚENII MOLDOVENI ÎNCĂLCĂRILE LEGISLAȚIEI MIGRAŢIONALE A FR?

29.01.2019
 

Pentru anularea încălcărilor legilor privind migrația din Federația Rusă, cetățenii moldoveni trebuie să părăsească Rusia în perioada 1 ianuarie - 23 februarie, inclusiv.

 

Despre aceasta a vorbit consilierul președintelui Moldovei în domeniul juridic și al relaţiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, în cadrul programului „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", informează Noi.md. Consilierul prezidenţial a vorbit în detaliu despre modul în care ar putea avea loc anularea interdicției de intrare în Rusia pentru migranţii moldoveni, care au încălcat prevederile art. 26 (p. 4 și 8) și art. 27 (p. 12, 13 și 14) din Legea federală a FR nr. 114 "Cu privire la procedura de ieşire din Federația Rusă și intrarea în Federația Rusă".

 

Cîți cetățeni vor face uz de amnistierea migrației Potrivit lui Maxim Lebedinschi condițiile pentru anularea interdicției de intrare pentru categoriile corespunzătoare de cetățeni moldoveni sînt foarte simple. În primul rînd, această procedură poate fi folosită de cetățeni care au asupra lor încălcări ale legislației privind migrația din FR doar în temeiul articolelor menționate mai sus. Totodată, ei trebuie în mod obligator să părăsească teritoriul FR de la 1 ianuarie pînă la 23 februarie, iar revenirea lor în Rusia este admisă imediat după 1 martie, curent. Maxim Lebedinschi a reamintit că, în conformitate cu standardele internaționale, termenul de 90 de zile reprezintă perioada permisă pentru prezența legală în țară. Rusia a fost de acord ca, pentru cetățenii din Moldova care au încălcat această prevedere, numărătoarea inversă să înceapă după 1 martie cu condiţie că ei vor reveni în patrie, în perioada 1 ianuarie – 23 februarie. „Ei trebuie să vadă în baza de date privind persoanele care au ieşit din ţară și, respectiv, la o nouă revenire, va fi „trecută la zero” baza de date privind încălcările acestor cetăţeni, care vor îndeplini condițiile şi, respectiv, pentru ei va începe un nou termen", a spus consilierul prezidențial.

 

El a menționat că trei categorii de cetățeni ai RM pot beneficia de anularea interdicției de intrare în Rusia. În primul rînd, este vorba despre acei cetățeni care au s-au ales cu o interdicție de intrare în FR și se află deja pe teritoriul RM. Ei pot pur şi simplu reveni în Rusia după 1 martie. Cea de-a doua categorie o reprezintă așa-numitul grup de risc, adică cetățenii Moldovei, care au încălcat legislația FR în ceea ce privește perioadele de ședere, dar nu au fost încă prinși și sancțiunea nu le-a fost încă aplicată, dar dacă vor fi prinşi, respectiv, ei urmează a fi expulzați. Maxim Lebedinschi a spus că dacă acești cetățeni se vor întoarce acasă într-o anumită perioadă de timp, faţă de ei, la fel, va fi aplicată procedura de ridicare a interdicției. Ei se vor putea întoarce acasă în Rusia din 1 martie, avînd o istorie migrațională curată.

 

Cea de-a treia categorie de cetățeni o reprezintă cetățenii RM, care au încălcat legislaţia migraţională, dar au reușit să se întoarcă acasă și faţă de ei nefiind aplicată încă o pedeapsă. Aceștia, precum și cei care au deja o interdicție, vor putea reveni în FR începînd cu 1 martie. În același timp, momentul întoarcerii depinde doar de cetățeni. Ei se pot întoarce în jumătate de an, într-un an și în 5 ani. „Nu contează. Aceasta este doar dorința lor personală", a spus consilierul prezidențial în domeniul juridic și al relaţiilor instituționale. El a reamintit că a fost creat un centru de contact pentru a informa cetățenii țării pe problema dată. Apelurile la numărul acestuia sînt gratuite. Angajații centrului vor consulta populaţia publicul în detaliu, vor spune dacă se încadrează în această procedură sau nu.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.