DATE STATISTICE DESPRE MOLDOVENII DIN ITALIA

27.10.2015
Date statistice despre moldovenii din Italia
 

Potrivit datelor pentru anul 2014, moldovenii reprezintă cea de-a șaptea comunitate dintre cetățenii necomunitari din Italia. Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia se află în nordul țării (77%), în regiunile Veneto și Emilia Romagna. Un moldovean din patru aflați în Italia are vîrsta cuprinsă între 30 și 39 de ani.

 

Peste 150 de mii de concetățeni posedă permis de ședere legal, dintre aceștia 67% sînt femei, iar 33% bărbați. Încadrarea în cîmpul muncii reprezintă motivul principal de ședere al moldovenilor în Italia (59%), cel familial reprezintă 40%.

 

Datele studiului arată că în 2014, pentru comunitatea moldovenească, rata de șomaj a atins 13,1%, o valoare cu 1% mai înaltă decît cetățenii italieni, însă dintre toți cetățenii necomunitari din Italia, moldovenii înfruntă criza mai bine (cu 4% mai mică rata de șomaj pe total de cetățeni necomunitari).

 

Printre cetățenii moldoveni angajați în cîmpul muncii în Italia prevalează un nivel de instruire medie-înaltă. 64% dintre ei au o pregătire secundată de gradul doi sau studii superioare, o valoare cu 16% mai mare decît per total de cetățeni necomunitari.

 

În ceea ce privește numărul de întreprinzători moldoveni aflați pe teritoriul Italiei, studiul arată că aceștia sînt în minoritate, dar în creștere, mai ales se mărește cota feminină în afaceri. Diaspora moldovenească este a 13-a după numărul de înteprinderi individuale deschise în Italia, dintre celelalte comunități din afara spațiului Uniunii Europene.

 

Datele menționate au publicate de autiritățile italiene. Raportul integral privind comunitatea moldovenească în Italia este disponibil AICI.

 

Sursa: brd.gov.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.