DATORIA NAȚIONALĂ A ZONEI EURO S-A APROPIAT DE 90 LA SUTĂ DIN PIB

24.10.2012
Foto: lenta.ru

Deficitul cumulat al zonei euro, anul trecut, a scăzut brusc după ce țările uniunii monetare au redus fără precedent cheltuielile. Despre acesta informează Reuters. În același timp, datoria zonei euro a crescut, potrivit bilanțului pentru anul 2011, de la 85,4 pînă la 87,3 la sută din PIB-ul total.


Reducerea deficitului s-a datorat în mare parte Germaniei, unde diferența dintre cheltuieli și venituri a scăzut pînă la 0,8 la sută, în timp ce cu un an în urmă a fost de 4,1 la sută din PIB. O reducere semnificativă a avut loc în Irlanda – de la 30,9 la 13,4 la sută. Cu toate acestea, creșterea explozivă a deficitului în 2010 a fost din cauza necesității de a investi fonduri uriașe în sprijinul sectorului bancar, care s-a pomenit la un pas de ruinare.


Și Spania și-a redus ușor deficitul. Cu toate acestea, datoria ei publică rămîne a fi relativ mică, reprezentînd doar 69,3 la sută din PIB (în 2010 - 61,5 la sută).


Portugalia, care este deja un destinatar de asistență de la Bruxelles, și-a redus deficitul mai mult decît dublu – la 4,4 la sută din PIB, dar datoria ei a crescut brusc, ajungînd la 108 la sută din economie.


În general, creșterea volumelor relative ale datoriilor este motivată de faptul că economiile multor țări din zona euro s-au redus în ultimul an, din care cauză chiar și o reducere semnificativă a deficitului nu le-a putut ajuta.


Sursa: ukr-ru.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.