DAVID CAMERON: ACORDUL PRIVIND UN REFERENDUM DESCHIDE CALEA UNEI "DECIZII ISTORICE" ÎN SCOŢIA

16.10.2012
Foto: itar-tass.com

Premierul britanic David Cameron efectuează luni o vizită la Edinburgh, cu scopul de a parafa un acord în vederea organizării unui referendum, în 2014, asupra problemei, pe care o consideră "istorică", a independenţei Scoţiei.

 

Cameron, care se opune acestei independenţe, urmează să îl întîlnească pe premierul naţionalist scoţian Alex Salmond, care cere ca acest scrutin să aibă loc peste doi ani, în toamnă.

 

"Cele două Guverne ale Scoţiei (Guvernul naţional de la Londra şi Guvernul regional de la Edinburgh) s-au reunit pentru a pune la punct un referendum care va fi legal, just şi hotărîtor", urmează să declare Cameron în cursul acestei vizite, potrivit unor declaraţii furnizate în avans de către serviciile sale.

 

"Acest lucru marchează începutul unui capitol important în istoria Scoţiei şi permite începerea unei dezbateri reale. Acest lucru deschide calea celei mai importante dintre probleme, şi anume (este necesară) o Scoţie separată sau un Regat Unit?", urmează să adauge liderul conservator.

 

"Eu voi pleda cu hotărîre în favoarea unui regat Unit", urmează să mai spună şeful Guvernului britanic, subliniind că "de-acum, scoţienilor le revine să ia o decizie istorică. Viitorul Scoţiei depinde de verdictul lor".

 

După luni de negocieri între cele două părţi, acordul aşteptat luni seara urmează să ofere Parlamentului scoţian puterea de a organiza consultarea.

 

Aceasta ar urma să aibă o singură întrebare, de tipul "sunteţi de acord cu independenţa?". Aceasta este cerinţa Guvernului britanic. Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), lua în calcul o întrebare indirectă, propunând o autonomie sporită, conştient că independenţa este departe să suscite o opinie unanimă în rândul scoţienilor.

 

Ultimul sondaj cu privire la această problemă, publicat la 8 octombrie, arăta că mai puţin de un sfert (28%) dintre cei 5,2 milioane de scoţieni doresc să părăsească tutela Regatului Unit.

 

Scoţia, unită din 1707 cu Anglia, se bucură de o autonomie sporită în urma unui referendum, în 1997. Parlamentul scoţian are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie. Problemele referitoare la afacerile externe, energie, fiscalitate şi apărare sunt de competenţa Guvernului britanic.

 

Sursanovostimira.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.