DIN TOAMNA TRECUTĂ MOLDOVENILOR NU LI SE MAI ELIBEREAZĂ PERMISE DE MIC TRAFIC DE FRONTIERĂ

14.06.2013
Foto: protv.md

După cum relatează Publika TV, Consulatele României din Republica Moldova nu mai eliberează, din toamna trecută, permise de mic trafic de frontieră. Autorităţile refuză să ofere detalii şi invocă probleme tehnice. Mii de moldoveni sînt în aşteptarea actelor ce le-ar permite să circule fără vize în zona limitrofă frontierei moldo-române.

 

Publika TV a expediat două solicitări pe adresa Departamentului consular al Ministerului de Externe al României, una în luna martie şi alta ieri, pentru a afla din ce motiv nu mai sînt eliberate permise de mic trafic de frontieră. Pînă acum, însă, nu am primit niciun răspuns. Astăzi, consulul României la Cahul, Genţiana Şerbu, a reacţionat, dar nu a precizat cînd va fi soluţionată problema.

 

"Este o problemă tehnică care se va depăşi, sunt convinsă. Voinţa politică există. Se fac eforturi ca să se rezolve problema", a declarat Şerbu.

 

Portalul Viza.md reamintește că recent (17.05.2013), la Chişinău au avut loc consultările moldo-române în materie consulară.

 

Analizînd informațiile publicate după consumarea evenimentului, realitățile continue ale regimului de călătorie în România, admitem că problematica sistării din toamna 2012 a eliberării permiselor de mic trafic de frontieră nu a fost discutată la recentele consultări consulare, precum și posibilitatea călătoriilor fără viză în România pentru cetățenii Republicii Moldova care posedă o viză Schengen valabilă. Probabil, în contextul dificultăților menționate mai sus, autoritățile relevante au pus accentul doar pe importanța revizuirii Acordului privind micul Trafic de frontieră în contextul viitoarei aderări a României la spațiul Schengen, minimalizarea taxelor pentru eliberarea permiselor de mic trafic la frontieră și examinarea posibilității scutirii a taxelor pentru vizele de tip D.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.