(DOC) MUNTEANU NEAGĂ FURTUL

13.09.2016
Munteanu neagă furtul
 

După două luni și jumătate Ministerul Mediului a răspuns la demersul depus de Mișcarea de tineret „Voievod", Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava" și „Centrul pentru Cooperarea Tinerilor".

 

În demersul semnat de șeful Mișcării „Voievod" Nicolae Pascaru, președintele Fundației „Ecodava" Oleg Sclifos și directorul „Centrului pentru Cooperarea Tinerilor" Dumitru Roibu se atenționează asupra utilizării necorespunzătoare a resurselor extrase din cariere sub formă de materie primă folosită la reparația drumurilor publice.

 

Ministerul Mediului nu a văzut motive pentru inițierea anchetei în baza acuzațiilor aduse de ONG-urilor. În scrisoarea semnată de ministrul Valeriu Munteanu se menționează că „Instrucțiunea cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut" a fost elaborată în vederea stabilirii unui mecanism funcțional pentru excavarea materiei prime sedimentare din carierele care, chipurile, împiedică lucrările de construcție, restabilire, modernizare și lărgire a drumurilor pe teritoriul Moldovei.

 

„Sedimentele care urmează a fi excavate constituie acumulări de minerale necimentate (argilă, loess și nisip lut) care au partea sub 2 mm mai mult de 50% din masă, formate în rezultatul procesului de eroziune și nu corespund standardelor în vigoare pentru substanțele minerale utile. Ele au fost rezultatul eroziunii și nu îndeplinesc standardele actuale de minerale. Totodată, în Codul Subsolului prin noțiunea de substanțe minerale sînt definite diverse acumulări", explică Munteanu.

 

„La ele se referă hidrocarburi şi ape subterane, ale căror compoziţie chimică şi proprietăţi fizice permit folosirea lor în sfera producţiei materiale şi consumului imediat sau după prelucrare. La substanţe minerale utile se referă şi rămăşiţele biologice împietrite (fosile) aflate în subsol", se menționează în răspunsul Ministerului Mediului.

 

Munteanu consideră drept justificată utilizarea materialelor de construcții din cariere atunci cînd există o necesitate suplimentară. „Gropile de împrumut pot fi utilizate numai în cazul în care lucrările de construcție, reparație, reconstrucție capitală, reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor publice vor impune folosirea suplimentară de material din gropile de împrumut. Acest lucru nu contravine legii, deoarece majoritatea substanțelor conținute în gropi nu constituie zăcăminte de substanțe minerale utile", susține șeful Ministerului Mediului.

 

Reamintim că în iulie reprezentanții Mișcării de tineret „Voievod", a Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava" și „Centrului pentru Cooperarea Tinerilor" au expediat în adresa unui șir de structuri publice scrisori în care solicită o anchetă pe faptul utilizării abuzive a resurselor minerale în gropi. Activiștii sociali au adus acuzații de abateri Ministerului Mediului și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, subordonate liberalilor.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.