ELIBERAREA VIZELOR SCHENGEN PENTRU MOLDOVENI. AFLĂ PROCEDURA DE DEPUNERE A PLÎNGERILOR ÎN MOLDOVA

08.04.2013
Foto: jurnal.md

Recent, s-au împlinit 5 ani de la intrarea în vigoarea a Acordului între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor care a instituit reguli facilitare de examinare a cererilor de viză înaintate de cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în Uniunea Europeană.


Aceste reguli se referă la taxa de procesare a dosarului de viză, categoriile de persoane scutite de taxe, termenul de examinare a cererii de vize, documentele care justifică scopul călătoriei, valabilitatea vizei, prelungirea gratis a valabilităţii vizelor în cazuri de forţă majoră, intrarea fără viză în spaţiul UE, acordarea vizelor pentru perioade îndelungate cu multiple intrări.


În procesul de implementare a prevederilor Acordului pot exista situaţii cînd de la cetăţenii moldoveni se vor solicita a respecta condiţii care nu sînt în conformitate cu prevederile de bază ale Acordului privind facilitarea eliberării vizelor.


În aceste cazuri, se recomandă de a fi contactată Direcția Generală Afaceri Consulare a Ministerului de externe la adresa de mai jos pentru prezentarea unei plîngeri privind încălcarea prevederilor de bază ale regimului de viză menționat în acord: str. Alexei Mateevici 80, Chişinău sau comunicate la telefonul 20-10-41, 20-10-43, 20-10-45, e-mail: consdep@mfa.md sau transmise prin fax la 23-22-25.


Scopul mecanismului de înregistrare a plîngerilor este de a depista încălcarea prevederilor de bază ale Acordului între RM şi CE privind facilitarea eliberării vizelor ci nu influenţarea recepţionării vizelor în cazuri particulare.


Exemplu practic: dacă funcționarul consular UE va solicita o taxă pentru procesarea dosarului de viză mai mare de 35 de Euro, atunci cetăţeanul urmează să înainteze o plîngere la Direcția menționată. De asemenea, dacă dosarul de viză va fi examinat în alţi termeni decît cei prevăzuţi de Acord, solicitantul urmează să înainteze o plîngere în acest sens.


După depunere, plîngerile justificate se discută cu misiunea diplomatică sau consulară UE competentă, precum şi se examinează în cadrul şedinţelor Comitetului Mixt de gestionare a Acordului între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea vizelor.


Țineți cont că nu se examinează plîngerile referitoare la cererile de vize care au fost refuzate în baza deciziei funcţionarului consular UE, cu respectarea prevederilor de bază ale acordului. Ministerul de Externe al Republicii Moldova nu are competenţa în influenţarea funcţionarilor consulari UE în procesul de luare a deciziilor pe marginea cererilor de vize individuale.


Prevederile Acordului pot fi consultate pe pagina web a portalului informaţional Viza.md.


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.