ELVEŢIA ÎŞI SCHIMBĂ CAPITALA

09.07.2012
Foto: tours.am

Elveţia ar putea să-şi schimbe capitala: în ţară a început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum, în cadrul căruia cetăţenii vor decide în problema mutării capitalei de la Berna la Zurich. Adepţii acestei iniţiative spun, că Zurich este mai potrivit pentru rolul de capitală, decît Berna.


În Elveţia, membrii «Dieperspektive» au început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind mutarea capitalei de la Berna la Zurich, scrie euromag.ru.


Conform adepţilor acestei idei, Zurich este mai potrivit pentru funcţia de capitală, decît Berna. Spre exemplu, anume la Zurich este creat fiecare al nouălea loc de muncă din Elveţia, tot aici funcţionează cel mai mare aeroport şi cea mai mare gară feroviară din ţară.


În plus, Zurich este cel mai populat oraş al Confederaţiei (peste 1 mln. de locuitori, în timp ce Berna are doar 300 000), un centru financiar, cultural şi geografic. «Iată de ce el merită şi statutul de centru politic al Elveţiei », – scrie ziarul BernerZeitung.


Pentru ca referendumul să aibă loc, iniţiatorii lui urmează să colecteze doar 6 000 de semnături. Aşa că autorii ideii, care nu au îndoieli cu privire la succesul acesteia, au şi început să caute, la Zurich, edificii, capabile să-i primească pe funcţionarii federali. Parlamentul, spre exemplu, are de ales din trei variante de amplasare – pe Byurkliplatts, Yozefsvize, sau Zekseloytenplatts.
 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.