ELVEŢIA ÎŞI SCHIMBĂ MONEDA, IMNUL ŞI CAPITALA

23.08.2012
Foto: allposters.com.au

Elveţia se schimbă: în curînd, în ţară vor fi emise bancnote noi, va fi modificat textul imnului naţional, vor fi extinse graniţele unora dintre cantoane. Mai mult decît atît, este posibil să se schimbe chiar şi capitala statului.

 

Elveţia, în următorii trei-patru ani, se va schimba radical. Prima inovaţie care îi aşteaptă pe cetăţeni şi pe vizitatorii ţării este legată de moneda naţională: Banca Centrală se pregăteşte să emită franci noi.

 

În general, aceasta trebuia să se întîmple încă în 2010, apoi termenul de schimbare a monedei a fost amînat pentru anul 2012. Acum însă Banca Centrală a anunţat o nouă dată: sfîrşitul anului 2013 – începutul anului 2014. Potrivit Tages Anzeiger, emiterea noilor bancnote întîrzie din cauza hîrtiei necesare la imprimarea lor.


După franc, Elveţia îşi va schimba şi imnul. În ţară deja a fost anunţat un concurs pentru textul imnului naţional. Cel actual este recunoscut ca "învechit, brut şi necorespunzător sentimentelor actuale ale cetăţeanului".

 

Imnul, potrivit concepţiei organizatorilor, trebuie să fie mai actual şi mai însufleţitor.

 

Potrivit Le Matin, concursul pentru crearea noului imn va dura pînă la 1 august 2015.

 

Pînă atunci este posibil că Elveţia va schimba capitala. Euromag deja a scris că, în prezent, în ţară se colectează semnături pentru referendumul privind transferarea capitalei de la Berna la Zurich.


Sursa: euromag.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.