ERWAN FUERE: CHIȘINĂUL ȘI TIRASPOLUL „INTERACȚIONEAZĂ LA CEL MAI ÎNALT NIVEL”

27.09.2012
Foto: moldovenii.md

Chișinăul și Tiraspolul sînt mai aproape decît oricînd, a declarat Reprezentantul Special al Președintelui OSCE, Erwan Fuere într-un interviu acordat postului de Radio "Europa Liberă". Diplomatul irlandez a adăugat că este nevoie de timp, răbdare și multă răbdare pentru soluționarea conflictului transnistrean.

 

„Dacă privim la ultimii 20 de ani, nivelul de interacțiune la care am ajuns acum, anul acesta între ambele părţi, este cel mai înalt s-a atins vreodată. Cred că asta este o evoluţie importantă şi care demonstrează buna credinţa şi dorinţa de a face progrese şi mai arată ceva : odată ce se stabileşte o relaţie de încredere între şefii negociatori, între cele două părţi, asta joacă un rol extrem de important în a se face paşi concreţi în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Asa ca, scopul nostru este să continuăm să încurajam acest moment favorabil negocierilor. Să întărim încrederea şi nivelul de încredere între cele două părţi şi să ii ajutăm să ajungă la decizii concrete”, - a spus el.

 

Fuere a menționat că orice gen de speculații nu sînt utile. „Ceea ce își doresc oamenii – mai multe locuri de muncă, să fie liberi să circule înainte şi înapoi, sa stabileasca contacte între ei, familiile sa fie reunite şi asa mai departe.” Potrivit lui în următoarea rundă a negocierilor ar putea fi soluționată problema deschiderii podului între satele Gura-Bîcului și Bîcioc.

 

„Este o şansă extraordinară ce se deschide acum pentru a ajunge la rezultate importante si pentru a face progrese care pot avea intr-adevar un impact pentru conditiile economice de viata ale comunităţilor de pe ambele maluri ale riului Nistru şi sa marim şansele lor pentru viitor. Sper si cred ca acordurile la care am ajuns pentru a întări dialogul între societatea civilă și mediile de informare vor contribui la eliminarea prejudecăților care există, fără indoiala, și oamenii din ambele tabere pot să se cunoasca mai bine și să înțeleagă că sînt mai multe lucruri care îi unesc, decît care îi despart”, - a remarcat Erwan Fuere.

 

Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.