EUROPA SE PREGĂTEŞTE DE UN REGIM STRICT DE ECONOMIE (VIDEO)

17.01.2012
Foto: banisiafaceri.ro

Europa se pregăteşte de un regim strict de economie, indiferent dacă e vorba de împrumuturi de stat sau credite pentru persoane fizice.

 

La sfîrşitul săptămînii trecute, băncile au plasat în conturile de depozit ale BCE aproape 500 miliarde de euro, ceea ce a constituit un nou nivel record. Experţii explică acest fenomen prin nedorinţa băncilor de a se credita reciproc, de a achiziţiona obligaţiuni ales statelor în zona euro şi de a finanţa sectorul real al economiei.

 

„Deciziile, ce urmeatză a fi luate, ţin nu doar de restricţii bugetare, adică de reducerea anumitor articole de cheltuieli sociale. Este vorba despre cu totul alte reforme, este necesară regîndirea formării bugetelor şi împrumuturilor de stat”, susţine un analist francez.

 

Mulţi se arată îngrijoraţi că de acum încolo băncile cu şi mai puţină rîvnă vor acorda credite întreprinderilor mici şi persoanelor fizice. În pofida acestui fapt, locuitorii Italei, ratringul de creditare a căreia a fost redus cu 2 puncte, încearcă să rămînă optimişti.

 

„Cred că ratingul ţării noastre a fost scăzut prea mult. Sînt de părere că toate acestea se explică prin tentativele americanilor de a salva dolarul”, a declarat un locuitor al Romei.

 

„Faţă de această decizie trebuie să avem o atitudine rezervată. Vreau să spun că situaţia este specifică în fiecare dintre ţarile menţionate în parte” . Italia este una, iar Grecia este cu totul alta”, consideră unul dintre trecători.

 

Totuşi, săptămîna se aşteaptă a fi una deloc liniştită, dacă e să luăm în calcul micşorarea prognozată a ratingului de creditare a Fondului European pentru Stabilitate Financiară, dar şi perspectivele vagi ale tratativelor privind datoriile Greciei.

 


Sursa: euronews

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.