EUROSTAT: UE INTRĂ OFICIAL ÎN RECESIUNE

17.08.2012
Foto:  business.financialpost.com

Ultimele date economice publicate la Bruxelles arată că economia Uniunii Europene s-a contractat din nou în trimestrul al doilea al anului curent, reintrînd în recesiune. Detalii, în relatarea corespondentului nostru Dan Alexe.


Începînd de săptămîna asta, Uniunea Europeană se află în mod oficial în recesiune, după ce ultimele date publicate de Eurostat (biroul de statistică al UE) arată că economia zonei euro (compusă din cele 17 ţări ce folosesc moneda unică), nu mai stagnează, ci se află în recul.

 

Pentru a da un singur exemplu concret, de nouă luni de zile Franţa înregistrează o creştere economică zero. Cum a spus-o recent un economist, probabilitatea ca o putere economică de dimensiunile Franţei să realizeze, vreme de trei trimestre succesive, o creştere economică egală cu zero este, teoretic, zero, aşa încît situaţia e într-adevăr dramatică, Franţa luptînd de fapt împotriva legilor gravitaţiei.


Franţa o duce în continuare mai bine decît ţările mediteraneene, însă mai puţin bine decît Germania, a cărei economie la rîndul ei stagnează. Majoritatea economiştilor sînt de acord că recesiunea e agravată de austeritatea economică încă impusă oficial, cu toate o ţară atît de atinsă cum e Grecia caută să obţină acum un răgaz de doi ani pentru implementarea măsurilor de austeritate de care a fost condiţionat iniţial planul internaţional de salvare (bail-out).


Faptul cã criza a devenit globală se vede şi din aceea că din ce în ce mai mulţi economişti americani atenţionează că Statele Unite ar putea repeta eroarea interbelică de a crede că Europa poate -sau trebuie- să iasă singură din criză şi că America poate asista la asta fără a fi afectată.


Cei doi ani suplimentari ceruţi de Grecia, care spune acum că nu va atinge echilibrul bugetar decît în 2016, au iritat deja foarte mult în Germania. Sigur, pentru a salva aparenţele, ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat ieri că Grecia ar trebui să beneficieze de un răgaz echivalent cu lunile pierdute in campania electorală şi în cele două runde ale alegerilor, dar asta ar fi departe de cei doi ani pe care se pregăteşte să-i ceară premierul grec Antonis Samaras.


Cum a formulat-o el foarte plastic, a impune acum austeritatea în Grecia ar echivala cu administrarea unui medicament despre care se ştie că va ucide bolnavul. Mulţi spun că lucrul e valabil pentru întreaga zonă euro.


Sursa: news.liveinternet.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.