EXPERȚII INTERNAȚIONALI CONSTATĂ CĂ ÎN ROMÂNIA SE VORBEȘTE ȘI ÎN LIMBA MOLDOVENEASCĂ

06.05.2012
Foto: ro.wikipedia.org

Studiul efectuat de experții Băncii Mondiale susţine că are la bază informaţii colectate în urma unor chestionare aplicate în România, în limbile română şi moldovenească.

 

Recent Banca Mondială a făcut public studiul "Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database" , care conține informații colectate de Gallup, Inc., prin intermediul partenerilor locali. Chestionarul a fost tradus în 142 de limbi, pentru a se asigura reprezentarea naţională în 148 de ţări.

 

Contactat de reprezentanții presei, Daniel Kozak, însărcinatul cu afaceri externe al biroului Băncii Mondiale în România, a făcut trimitere la autorii studiului: "La pagina II din lucrarea indicată de dumneavoastră se precizează: "Descoperirile, interpretările şi concluziile exprimate în această lucrare le aparţin exclusiv autorilor. Ele nu reprezintă în mod necesar poziţia Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a Băncii Mondiale ori a organizaţiilor afiliate".

 

La rîndul sau Leora Klapper, economist-şef al Băncii Mondiale şi unul dintre cei doi autori ai studiului "Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database", a declarat pentru presa că denumirea limbilor vorbite în România nu este responsabilitatea semnatarilor lucrării.

 

În concluzie, din declarațiile făcute de oficialii Băncii Mondiale, reiese că o parte dintre locuitorii României, participanți la chestionare își numesc limba pe care o vorbesc limba romană, iar cealaltă parte – Limba moldovenească.

 


Sursa: moldovenii.md

Anonymous
Feghea

Anonysmous bravo! malaghetz!

30 Mar 2013- 10:40 am
Anonymous
Limba moldoveneasca

 A CUI LIMBA VORBESC MOLDOVENII În ciuda tuturor încercărilor insistente şi agresive ale românizatorilor din afară şi din interior de a ne eticheta neamul cu fel de fel de porecle coloniale (“români”, “basarabeni”, etc.), de a ne schimba denumirea limbii materne şi al plaiului natal, noi am rămas acei, care am fost totdeauna:moldoveni, vorbitori de limba moldovenească, cetăţeni ai Patriei noastre – Moldova. Numele ţării, neamului, limbii, ca şi cuvîntul mamă, ce poate fi mai scump?! Moldovenii le-au purtat peste veacuri ca pe o icoană sfîntă şi n-au de gînd a le schimba la cheremul cuiva. A face acest lucru înseamnă a săvîrşi cel mai mare păcat în faţa strămoşilor noştri şi generaţiilor ce vor veni după noi. La început a fost cuvîntul, ne povăţuieşte Sfînta Scriptură. La moldoveni cuvîntul cel dintîi a fost cuvînt moldovenesc. Şi nicidecum japonez, nemţesc, românesc ori al papuaşilor din Micronezia. Dacă cineva nu ştie ce limbă grăiesc moldovenii, apoi nu-i rămîne altceva decît să-i întrebe pe moldoveni, dar nu pe japonezi, nemţi, români sau papuaşi!… TRAISCA MOLDOVA MARE!

6 Mai 2012- 02:54 după amiază
Anonymous
Hai ș-așa

Hai ș-așa

6 Mai 2012- 02:02 după amiază

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.