(FOTO) DIASPORA A FOST INFORMATĂ DESPRE SUPORTUL OFERIT PENTRU DOMENIUL ANTREPRENORIAL

16.06.2016
Moldovenii din Italia au fost informați despre programele de suport oferite pentru domeniul antreprenorial
 

25 de reprezentanți ai diasporei moldovenești la Roma (Italia), au discutat marți, 14 iunie, cu reprezentanții Ministerului Economiei din Republica Moldova și Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) despre oportunitățile de inițiere a afacerilor în Moldova și despre programele de suport, oferite pentru domeniul antreprenorial.


Întîlnirea a fost organizată în cadrul programului de instruire, oferit de Guvernul Italiei grupului de lucru din Moldova, care a elaborat proiectul de lege privind modificările și completările unor acte legislative în domeniul antreprenorialului social. Programul de instruire se desfășoară în perioada 13-17 iunie, la Roma.


Reprezentanții diasporei au menționat că cea mai mare piedică pentru revenirea acasă a migranților este instabilitatea politică, lipsa locurilor de muncă, dar și lipsa de informație referitor la posibilitățile de investiții în Republica Moldova. Femeile migrante au spus că mulți moldoveni ar reveni acasă pentru a-și deschide afaceri, dar nu cunosc potențialul domeniului antreprenorial din țară și că le e frică de lipsa suportului din partea autorităților.


Svetlana Țurcanu, șef-interimar al Direcției politici de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și comerț a Ministerului Economiei din Republica Moldova a menționat că climatul de afaceri în Republica Moldova a devenit mult mai favorabil pentru antreprenori. În ultima perioadă au fost operate mai multe modificări în legislație care au simplificat procedurile de înregistrare și gestionare a afacerilor. Totodată, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană le oferă întreprinzătorilor mai multe oportunități de a accesa piețele externe.


Ludmila Stihii, șef al Direcției instruire, analiză și inovare din cadrul ODIMM a prezentat oportunitățile pe care le oferă programele gestionate de organizație pentru doritorii de a-și întemeia o afacere, inclusiv, migranții. Ludmila Stihii a menționat beneficiile pe care le oferă Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, care are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor, care muncesc peste hotare, în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. 49 la sută din sursele financiare ale beneficiarilor Programului, investite în economia țării, provin din remitențele moldovenilor, aflați în Italia. Totodată, circa 35 la sută din toate persoanele instruite în domeniul antreprenorial în anul 2015, doritori să devină beneficiari ai Programului Pare 1+1 au fost din Italia, care este una dintre cele 24 de țări din care vin beneficiarii acestui program.


Reprezentanții ODIMM le-au prezentat moldovenilor de la Roma și alte posibilități de suport pentru antreprenori, printre care existența Fondului de garantare a creditelor FGC, care oferă suport antreprenorilor, ce doresc să acceseze credite, dar nu au gaj, Programul Gestionarea eficientă a afacerii GEA, care oferă suport antreprenorilor prin instruiri și școlarizări , precum și alte oportunități.
Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, are drept scop stimularea investirii economiilor în dezvoltarea afacerilor de către migranţi şi rudelor de gradul I ale acestora. Pînă la moment, în cadrul programului au fost instruite peste 1300 persoane, acordate cca 750 granturi a cîte maxim 200 mii lei. Din numărul total de granturi acordate, 30% sînt pentru tineri antreprenori.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.