(FOTO) MOLDOVA SE REGĂSEȘTE ÎN PICTURILE DIASPOREI DIN RUSIA

15.04.2014
Foto: viza.md

La Chişinău a avut loc inaugurarea expoziţiei artiştilor plastici moldoveni, stabiliţi cu traiul la St. Petersburg, Federaţia Rusă – un eveniment în premieră pentru țara noastră. Aceasta este prima expoziție organizată vreodată în țară, cu participarea exclusivă a artiștilor originari din Republica Moldova, membri ai diasporei din Rusia.

 

La deschiderea expoziției, pictorița Luminița Tăbîrță a afirmat: ”Mă bucur că în sfârșit sîntem acasă și că avem posibilitatea să vă arătăm lucrările noastre, tehnica pe care am deprins-o aici, în Republica Moldova. Școala de pictură de la Chișinău și-a pus amprenta asupra noastră, este caldă conform culorilor pe care le folosim în lucrări, e plină de emoții. Acest lucru este remarcat la St. Petersburg. Deși sîntem plecați din țară, în lucrările noastre oricum se regăsesc peisajele ei, dealurile, pămîntul, natura. Toată lumea cînd vede picturile noastre, ne spune că vrea să viziteze Republica Moldova.”

 

”Mă bucur nespus de mult că am reușit să ajungem cu bine la Chișinău, să mă aflu acasă și că am reîntîlnit aici colegii, rudele, familia. Am venit cu 40 de lucrări grafice, majoritatea le regăsiți aici, la expoziție, dar am de gînd în luna septembrie să organizez la Chișinău o expoziție personală cu mult mai multe lucrări, inclusiv realizate în ulei”, a spus Larisa Telepan.

 

Picturile, sculpturile și grafica expuse la Centrul expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău vor fi accesibile publicului larg pînă pe 27 aprilie, de marți pînă duminică, între orele 10.00-18.00.

 

În cadrul expoziției sînt prezentate lucrările artiștilor Botnariuc Sergiu (pictură, grafică); Verdianu Dumitru (sculptură); Kalîn Artur (pictură); Marinuța Aurel (pictură); Nemerenco Nadejda (arte decorative); Tăbîrță Luminița (pictură); Telipan Larisa (grafică); Cebotari Veaceslav (pictură).

 

În anul 2014, artiștii plastici moldoveni au mai organizat două expoziții colective la St. Petersburg, intitulate “Hora", la Galeria SPB și “Mărțișor", la Muzeul Academiei de Arte Plastice din St. Petersburg, 2014.

 

 

Sursa: arta.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.