FRANŢA ŞI GERMANIA: EUROPA MERGE GREU DOAR CU DOUĂ MOTOARE

16.08.2012

Foto: dw.de

Cele două mari economii din zona euro nu s-au contractat în al doilea trimestru al anului, dar acest lucru nu este suficient pentru a preveni intrarea în recesiune a regiunii.

 

Economia franceză, a doua economie importantă din zona euro, a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit Institutului Francez de Statistică (INSEE). Este al treilea trimestru consecutiv în care Produsul Intern Brut al Franţei înregistrează o creştere zero. Atît Banca Centrală a Franţei, cît şi mulţi economişti se aşteptau ca economia franceză să înregistreze o contracţie de 0,1% în al doilea trimestru al acestui an.

 

Cheltuielile de consum au scăzut semnificativ (minus 0,2%, după o creştere de 0,2% în primul trimestru), în timp ce investiţiile şi-au revenit cu o creştere de 0,6%, după o contracţie de 0,8% în primele trei luni. De asemenea importurile au înregistrat o creştere accelerată (1,8% după un avans de 0,6% în primul trimestru), în condiţiile în care exporturile au înregistrat doar o creştere modestă de 0,2% după 0,1% în primul trimestru.

 

Philippe Waechter, economistul-şef al Natixis Asset Management, a explicat, pentru publicaţia "Le Monde", că de la finalul anului 2010, consumul casnic şi investiţiile au crescut într-un ritm redus. Această dinamică nu mai reprezintă un sprijin puternic al creşterii economice, aşa cum era înainte de criză. Cifrele sînt mult mai dependente de mediul internaţional, cu volatilitatea pe care o presupune, spune expertul.

 

În ceea ce-i priveşte pe partenerii europeni, economistul francez a apreciat că Germania are o activitate mai bună, care progresează mai rapid, dar Italia, Spania şi Marea Britanie sînt în recesiune. Franţa se află între aceste două grupuri, comerţul exterior nu este atît de puternic ca cel al Germaniei, dar cererea pe piaţa internă e mai solidă decît în Spania şi Italia.

 

Greul abia acum începe

Cea mai mare economie a Europei, cea germană, a înregistrat o creştere de 0,3% în perioada aprilie-iunie, cu puţin peste aşteptările analiştilor, care prognozau 0,2%, dar asta nu înseamnă că Germania este imună la criza din zona euro sau că va reuşi să sfideze "gravitaţia" pe termen nelimitat, dacă nu se iau măsuri pentru rezolvarea problemelor din zona euro.


Au scăzut producţia industrială, importurile şi exporturile, iar creşterea economică este mai mică faţă de primul trimestru (0,5%)."Aceasta ar putea fi ultima ştire bună care vine din Germania pentru o perioadă de timp", spune Joerg Kraemer de la Commerzbank. "Economia germană s-ar putea contracta în această vară. Fundamental, este într-o formă structurală bună, dar nu se poate decupla de recesiunea din zona euro, nici de scăderea economică globală", a spus el.


Sursa: evz.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.