GERMANIA: CANCELARUL ANGELA MERKEL ÎŞI REÎNNOIEŞTE ANGAJAMENTUL DE A STABILIZA EURO

29.09.2012
Foto: lenta.ru

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reînnoit joi angajamentul de a stabiliza zona euro, precum şi insistenţele sale că acesta va fi un proces pas cu pas, în timp ce l-a onorat pe unul dintre fondatorii monedei şi predecesor al ei ce a ocupat mult timp această funcţie, Helmut Kohl, relatează Associated Press.


Comentariile dnei Merkel, la un eveniment marcând 30 de ani de la venirea lui Kohl la putere, intervin la mai multe ore după ce preşedintele Germaniei a ratificat fondul de salvare permanent al zonei euro, în valoare de 500 de miliarde de euro /645 miliarde de dolari/. Acest lucru deschide calea pentru ca el să înceapă să funcţioneze luna viitoare.


Kohl a fost o forţă motrice în spatele euro şi rămâne o figură iconică în partidul conservator al Angelei Merkel, aminteşte AP. Lupta pentru salvarea zonei euro nu a fost populară în Germania şi a provocat tulburări în anumite părţi ale coaliţiei dnei Merkel de centru-dreapta la putere.


Numele lui Kohl este "indisolubil legat" de uniunea monetară a Europei, a declarat Merkel, adăugând ca el a recunoscut că "o monedă comună ar face integrarea europeană ireversibilă".


Angela Merkel a insistat că "moneda euro este mai mult decât o monedă". Dar ea a subliniat de asemenea promisiunile făcute atunci când euro a fost introdus, pentru a-şi justifica abordarea dură a crizei: ajută ţările ce se confruntă cu ea, în timp ce insişti în schimb asupra eforturilor de reducere a deficitului şi reformelor economice.


"Promisiunea de stabilitate a fost de asemenea legată de introducerea monedei euro - ne simţim angajaţi faţă de această promisiune în guvernul german", a mai declarat dna Merkel.


"Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a dezvolta uniunea economică şi monetară, astfel încât aceasta să se stabilizeze definitiv. Aşa că, noi ne luptăm cu cauzele crizei actuale a datoriei guvernamentale nu numai cu o lovitură, dar şi cu o succesiune de măsuri", a mai subliniat ea.


Ratificarea de către Germania, cea mai mare economie a Europei, a fondului de salvare permanent al zonei euro a fost amânată luni de zile de provocări ale instanţei, dar cea mai înaltă instanţă a ţării a deschis drumul pentru ca el să meargă mai departe la începutul acestei luni.


La evenimentul de joi, Merkel i-a prezentat lui Kohl - liderul Germaniei de Vest şi apoi al Germaniei reunificate din 1982 până în 1998 - un nou timbru ce îi reproduce imaginea.


Kohl, acum în vârstă de 82 de ani, a afirmat că vrea să-şi continue activitatea de a ajuta în "marele obiectiv" al unităţii europene.

 

Sursanewsland.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.