LA CHIŞINĂU A FOST DESCHIS CENTRUL DE INFORMARE A MUNCITORILOR MIGRANŢI

01.10.2012
Foto: moldovenii.md

Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi a fost deschis, vineri, 28 septembrie, la Chişinău. CIMM îşi propune să-i documenteze pe muncitorii migranţi în ceea ce priveşte drepturile pe care le au atunci cînd pleacă la muncă într-o ţară europeană. Centrul este o iniţiativă sindicală şi activează în parteneriat cu Centrul American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii şi Uniunea Internaţională a Angajaţilor din Industria Alimentară (IUF) cu sediul la Geneva. Consultaţiile juridice acordate de CIMM sînt gratuite.

 

Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, circa 880.000 de muncitori migranţi din ţările UE sunt victime ale muncii forţate, majoritatea activînd în domenii precum agricultura, lucrul casnic, la fabrici sau în construcţii.

 

Legislaţia internaţională califică fenomenul muncii forţate drept crimă care se pedepseşte penal. Victime ale muncii forţate sunt în special femeile - 58 procente, iar 30 procente din cazuri ţin de exploatarea sexuală. Europa Centrală şi de Sud Est, precum şi CSI sînt regiunile cu cel mai mare grad de muncă forţată, cu o prevalenţă de 4,2 la o mie de locuitori.

 

“Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi îşi propune să-i documenteze pe cetăţeni, pentru a evita astfel de situaţii neplăcute. Fiecare muncitor migrant trebuie să ştie că are anumite drepturi fundamentale în ţara de destinaţie, indiferent dacă a semnat contract cu angajatorul sau lucrează informal. De asemenea, el trebuie să ştie că într-o ţară străină are aceleaşi drepturi în domeniul muncii, ca şi muncitorii originari din ţara respectivă”, informează MOLDPRES.

 

Sursa: moldpres.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.