LIDERII POLITICI GRECI AU AJUNS LA UN ACORD PRIVIND REDUCERILE BUGETARE

03.08.2012
Foto: flat.ru

Liderii politici greci au ajuns la un acord privind reducerile 'de austeritate' de 11,5 miliarde de euro solicitate în schimbul 'salvării' ţării, relatează miercuri Reuters.

 

Acordul dintre liderii politici greci deschide calea către un acord cu creditorii străini, în interval de o lună, potrivit responsabililor de la Atena.

 

'Propunerea premierului (Antonis Samaras) a fost acceptată de liderii politici', a declarat ministrul de finanţe Yannis Stournaras în faţa presei, după o reuniune de circa trei ore.

 

Liderul socialist Evangelos Venizelos, care afirmase că Grecia trebuie să ceară timp suplimentar pentru a atinge obiectivele cerute, a renunţat deocamdată la această solicitare.

 

Samaras le-a spus partenerilor săi politici că Grecia nu are altă opţiune decât să accepte acum măsurile respective, putând să le renegocieze mai târziu, au indicat apropiaţi ai premierului.

 

Marţi, un purtător de cuvânt al guvernului elen a afirmat că în luna august va fi făcut un anunţ privind reducerea cheltuielilor în 2013 şi 2014 cu aproximativ 11,5 miliarde de euro, măsură cerută de UE şi FMI în schimbul acordării următoarei tranşe din împrumut.

 

Reprezentanţii creditorilor internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) se află la Atena pentru a se asigura că măsurile de reducere a deficitului sunt în grafic. Fără următoarele tranşe de bani din împrumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra în incapacitate de plată în septembrie. Ultima tranşă ar fi trebuit să ajungă în iunie, dar instituţiile internaţionale au amânat-o din pricina alegerilor.

 

Comisia Europeană susţine că necesităţile de finanţare ale Greciei vor fi acoperite în august, dar o decizie privind următoarea plată va fi luată la începutul lunii septembrie. Fără progrese suficiente, Grecia riscă să nu primească următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro.


Sursa: agerpres.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.