MACOVEI: UE AR PUTEA RETRAGE DREPTUL MOLDOVENILOR DE A CĂLĂTORI FĂRĂ VIZE

09.10.2015
Macovei: UE ar putea retrage dreptul moldovenilor de a călători fără vize
Foto: viza.md

Neaplicarea reformelor ar putea determina UE să retragă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători fără vize în spațiul european. Declarația aparține europarlamentarului Monica Macovei, fost președinte al Delegației Parlamentului European de cooperare cu Republica Moldova, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, informează NOI.md.

 

În același timp, Macovei a atenționat că instaurarea unui guvern prorus la Chișinău va însemna abandonarea procesului de reforme, lucru care, de asemenea, constituie un risc pentru Moldova.

 

„Facilitatea liberalizării regimului de vize va fi retrasă în momentul în care reformele puse pe hîrtie și începute atunci cînd s-au liberalizat vizele nu vor continua, fie că guvernul este proeuropean sau unul prorus. Eu sînt convinsă că un guvern prorus nu va face nicio reformă cerută de UE. Acum este perioada cea mai grea. Cea mai ușoară a fost aceea de adoptare a legilor", a explicat Monica Macovei.

 

Potrivit parlamentarului european, Guvernul trebuie să încerce să îndeplinească revendicările protestatarilor pentru a calma spiritele. În acest sens, spune Macovei, guvernarea ar trebui să înceapă să facă ordine prin înlocuirea procurorului general.

 

„Îmi pare rău, dar politicienii, indiferent de cum îi cheamă și din ce partid fac parte, trebuie să se mai ducă și la pușcărie, că au furat, că au luat șpăgi și au aranjat contracte, la fel ca în România. Zarurile au fost aruncate, dar nu înseamnă că s-a terminat jocul. Dacă Guvernul face chiar și în doua săptămîni aceste schimbări, să schimbe procurorul general, de exemplu, oamenii nu mai ies in stradă. Cu semnarea unui acord cu Platforma „DA", de numire în mod transparent a unui nou procuror general. Aducem din România un nou șef pentru Centrul Anticorupție, investigăm unde s-a dus miliardul de dolari. Toate aceste lucruri se pot face rapid", a adăugat Macovei.

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.