MIMAREA APROPIERII MOLDOVEI DE UE TREBUIE SĂ ÎNCETEZE – DECLARAȚIE

25.01.2013
Foto: noi.md

Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, îndeamnă unii actori politici să înceteze “mimarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană”. În cadrul unui interviu acordat pentru NOI.md, Ostalep a spus că Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană este un acord juridic, care substituie Acordul de Parteneriat și Cooperare, dar nu înseamnă încă integrarea europeană.

 

“Autoritățile încearcă să ne impună că acest document este un salt în relațiile cu UE, iar mulți politicieni ajung pînă la aceea că spun ca noi aderăm la UE, ceea ce este o minciună gogonată. Nu trebuie să toleram faptul că politicienii mimează această apropiere”, a spus Ostalep. De asemenea, Ostalep susține că autoritățile centrale trebuie să explice, în primul rînd, autorităților locale ce reprezintă acordul și integrarea europeană și să facă publice ședințele Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. „Republica Moldova nu este doar Chișinăul și clădirea Guvernului, Republica Moldova este toată populația. Oamenii și-au ales autoritățile locale, care trebuie și ele să facă anumite reforme și să schimbe situația economică, socială, politică în țară. Și dacă este vorba de standardele europene, ele trebuie să fie nu doar pe strada Ștefan cel Mare, ci absolut în fiecare localitate”, a spus Ostalep.

 

Deși consideră că Uniunea Europeană nu își va schimba poziția, Ostalep consideră că semnarea Acordului de Asociere RM-UE din acest an la Vilnius ar putea fi condiționată de situația politică actuală din țară.

 

“Din ceea ce se întîmplă, nu știm ce va fi mîine. E clar că, atîta timp cît Filat și ceilalți se ocupă de clarificarea relațiilor interpersonale, nimic nu se face la nivel de țară”, a conchis Ostalep.

 

Următoarea rundă de negocieri a Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor privind crearea unei Zone de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, va avea loc la Bruxelles în luna martie 2013.

 

Sursa: noi.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.