MOLDOVA ȘI UCRAINA AU TERMINAT DELIMITAREA HOTARULUI

04.07.2011

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova anunță că partea moldovenească și cea ucraineană au încheiat lucrările de demarcare a hotarului. Potrivit unui comunicat remis presei, "în vederea realizării prevederilor Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren, prin care trece aceasta, şi regimul lor de exploatare, din 18 august 1999, la 30 iunie curent la Chişinău a fost semnat Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova".

 

MAEIE menționează că deciziile au fost luate ca urmare a şedinţei a 41-a a Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare din 14-15 iunie 2011, în cadrul căreia au fost concretizate şi aprobate locurile de amplasare a semnelor de frontieră în regiunea localităţii Palanca.

 

Astfel, sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta, au fost transmise de jure în proprietatea Ucrainei la 18 noiembrie 2001, din data intrării în vigoare a Protocolului sus menţionat. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietatea Ucrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002, pe vremea guvernării PCRM.

 

Exploatarea şi întreţinerea autostrăzii, şi a tuturor edificiilor necesare pentru aceasta de pe sectorul transmis sînt efectuate de către Ucraina. Potrivit comunicatului MAEIE, Republica Moldova îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat al autostrăzii. De asemenea, pe sectorul transmis nu se vor efectua controlul de frontieră, vamal şi alte tipuri de control, care se aplică la trecerea frontierei de stat. Locuitorii satului Palanca îşi menţin dreptul inalienabil de a folosi fără impedimente cele peste 900 hectare de teren, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova de cealaltă parte a acestei autostrăzi.

 

Vedeți mai jos:

Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova

 

 

Sursa: unimedia.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.