MOLDOVA A PROGRESAT ÎN PRIVINŢA INIŢIERII CÎT MAI RAPIDE A NEGOCIERILOR CU UE PRIVIND CREAREA ZONEI DE LIBER SCHIMB

27.06.2011

Guvernul Republicii Moldova şi-a îndeplinit angajamentele asumate privind implementarea în cel de-al doilea trimestru al anului 2011 a recomandărilor Comisiei Europene privind iniţierea negocierilor pentru crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător şi a avansat considerabil în pregătirea pentru începerea acestor negocieri cît mai curînd. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, despre aceasta se menţionează în cel de-al doilea raport trimestrial de progres privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene pentru iniţierea negocierilor asupra creării Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Raportul a fost finalizat şi va fi prezentat de Ministerul Economiei pînă la 30 iunie 2011. Documentul conţine progresele realizate de către Republica Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene pe diverse domenii. Astfel, în domeniul infrastructurii calităţii au fost anulate 144 de standarde naţionale, care erau în contradicţie cu standardele europene.

 

În domeniul măsurilor sanitare şi fitosanitare a fost aprobat Planul Naţional pentru armonizarea legislaţiei pentru anul 2011, ce cuprinde 21 de acţiuni legislative şi normative. De asemenea, pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în comerţ şi administrarea vamală a fost elaborat Studiul privind taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi aducerea acestora în conformitate cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi UE, ce presupune eliminarea graduală a taxelor pentru procedurile vamale şi introducerea unei taxe fixe. Ministerul Economiei al Republicii Moldova reaminteşte că, la 20 iunie 2011, Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul de iniţiere a negocierilor cu Republica Moldova pe marginea creării Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Astfel, Moldova s-a angajat să prezinte Comisiei Europene rapoarte trimestriale privind progresele realizate în implementarea recomandărilor înaintate. Primul raport de progres a fost prezentat pe 15 martie 2011, prin care s-a demonstrat existenţa unui progres semnificativ înregistrat în realizarea recomandărilor cheie ale Comisiei Europene prevăzute pentru perioada respectivă.

 

Regimul Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător între Moldova şi Uniunea Europeana presupune liberalizarea graduală (pînă la 10 ani din momentul semnării) a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti cu acquis-ul UE. Acordul privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzator este parte a Acordului european de asociere şi aduce beneficii suplimentare economice pentru Moldova. Spre deosebire de regimul comercial actual dintre Moldova şi UE, care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat, Acordul privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decît regimul actual de comerţ autonom preferenţial şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.