MOLDOVA SE NUMĂRĂ PRINTRE PRIMELE TREI ŢĂRI DIN EUROPA DUPĂ CREŞTEREA ECONOMICĂ

17.01.2012
Foto: noi.md

Republica Moldova a atins, în anul 2011, o creştere economică semnificativă, fiind printre primele trei state din Europa după nivelul de creştere a Produsului Intern Brut (PIB). Despre aceasta a declarat premierul Vladimir Filat, prezentînd raportul privind rezultatele Guvernului pe parcursul unui an de activitatea.


Potrivit lui Vladimir Filat, în primul semestru al anului 2011 PIB-ul Moldovei a înregistrat o creştere de 7,5%, iar în primele 9 luni ale anului trecut – de 6,7%. Date finale pentru anul 2011 nu sînt, deocamdată, însă Guvernul prognozează o creştere a PIB-ului de 7%.


Şeful Executivului a menţionat că, după ritmurile de creştere a PIB-ului, Moldova se numără printre primele trei ţări din Europa, alături de Georgia şi Turcia. Potrivit lui Vladimir Filat, este important că avansarea s-a produs nu din contul creşterii consumului, ci, în special, ca urmare a creşterii investiţiilor (cu aproape 12% mai mult decît în anul precedent) şi a exporturilor - cu 61,9%.


Premierul a menţionat că Uniunea Europeană a rămas partenerul de bază al Moldovei la capitolul exporturi cu o cotă de 53,1%, iar ritmul de creştere a exporturilor a fost net superior creşterii importurilor. Vladimir Filat a menţionat că, pe fundalul crizei economice globale, Moldova a efectuat un adevărat salt în domeniul reglementărilor mediului de afaceri, reuşind o avansare-record de 18 poziţii în clasamentul “Doing Business2012” al Băncii Mondiale – de pe locul 99 pe 81. De asemenea, Moldova a ocupat locul doi în ratingul statelor care deţin întîietatea mondială după ritmurile de realizare a reformelor şi crearea condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea afacerilor.

 

Sursa: noi.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.