MOLDOVENII AR PUTEA CĂLĂTORI FĂRĂ VIZE DUPĂ CE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL DE MINIȘTRI VOR AJUNGE LA UN CONSENS

10.01.2014
Foto: ekantipur.com

Raportorul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European, Tanja Fajon, prezintă astăzi, 9 ianuarie, propunerea Comisiei Europene de eliminare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Oficialul european a declarat pentru moldova.org că „Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a întrunit toate cerinţele Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize şi care a parcurs o cale lungă”.

 

Tanja Fajon a precizat că eliminarea vizelor va aduce rezultate tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova, în special pentru tineri, studenți și cei care au rude sau prieteni în statele Schengen ale Uniunii Europene.


Raportorul a mai adăugat că votul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne va fi dat pînă la sfîrșitul lunii februarie, iar votul final va fi acordat în plen de către Parlamentul European prin majoritate simplă. Evenimentul ar urma să aibă loc pînă în luna mai 2014. „Aștept o dezbatere pozitivă, deoarece există un consens politic puternic în ceea ce privește statutul Moldovei de a deveni următorul stat vecin al UE care să beneficieze de regim liberalizat de vize, pregătind calea Moldovei de a-și continua drumul spre UE”, a mai spus Tanja Fajon.

 


Pentru ca decizia să fie aprobată, atît Parlamentul European, cît și Consiliul de Miniștri trebuie să ajungă la un consens prin procedura de co-decizie. Prin urmare, guvernele europene vor trebui să-și dea acordul înainte ca regimul de vize să fie eliminat.

 


Textul aprobat ar urma să intre în vigoare la 20 de zile după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

 


Întrebată dacă cetățenii moldoveni vor putea călători fără vize și în statele non-Schengen ale UE, precum România, Bulgaria, Croația și Cipru, raportoarea a precizat că guvernele acestor țări „vor trebui să abroge obligativitatea vizelor pentru cetățenii Moldovei”.

 


Același lucru nu este valabil însă pentru Marea Britanie și Irlanda, care aplică parțial acquis-ul Schengen și nu fac parte din zona de circulație fără frontiere.

 


Cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de liberă circulație și în state non-UE, precum Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia.

 


O trăsătură specifică a regimului liberalizat de vize este că moldovenii nu vor putea să se angajeze pe teritoriul acestor țări, restricțiile pe piața muncii europene rămînînd în continuare în vigoare.

 


Călătoria fără vize va putea fi efectuată pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de șase luni.

 

Sursa: Moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.