MOLDOVENII DIN NORVEGIA AU SEMNAT UN APEL CU PRIVIRE LA CONSOLIDAREA COOPERĂRII CU ȚĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC

12.06.2015
Foto: brd.gov.md

Oslo, 6 iunie 2015: Mai multe asociații ale diasporelor din țările baltice și statele Parteneriatului Estic s-au întrunit pe data de 6 iunie 2015, la Oslo, pentru a discuta dacă rezultatele Summit-ului desfășurat la Riga în perioada 21-22 mai 2015 corespund așteptărilor societății civile.


În cadrul evenimentului, Ambasadorul Letoniei în Norvegia, dl Indulis Abelis, a prezentat rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga.


Dl Jakub M. Godzimirski, cercetător principal la Institutul Norvegian de Relații Internaționale, s-a referit la politica externă și poziția Norvegiei cu privire la Uniunea Europeană și țările membre ale Parteneriatului Estic, în special Ucraina, Moldova și Georgia.


Jurnalistul leton specializat pe teme de politică externă, dl Imants Frederiks Ozols, a menționat despre importanța axării mai mult pe conținut și acțiuni cu rezultate concrete și mai puțin pe aspectele exterioare, precum și s-a referit la preocupările și provocările care ar putea apărea în viitor.


După prezentările oficiale, a urmat sesiunea de dezbateri și discuții. Printre reprezentanții asociațiilor diasporelor din țările baltice și statele Parteneriatului Estic, au participat Oxana Vestad, președintele Asociației Moldovenilor din Norvegia, și Esenia C. Steckmest, consulul onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei, Oslo.


La reuniune, asociațiile au elaborat și expediat un Apel comun către Guvernul și Parlamentul norvegian, în care au propus modalități și idei de realizare a acțiunilor enunțate (în anexă traducerea neoficială în limba engleză).


Astfel, în Apel se pune accent pe cîteva aspecte prioritare:


• colaborarea interumană și intensificarea mobilității, care include domeniul educațional (majorarea burselor pentru studii la instituțiile de învățămînt superior din Norvegia și diversificarea programelor de schimb pentru tineri, inclusiv burse de studii la folkehøgskole/Folk High Schools, ajutoare pentru școli și grădinițe);
• susținerea dialogului inter și multicultural și a proiectelor comune în domeniul culturii;
• dezvoltarea economiei (dezvoltarea businessului mic și mijlociu prin transfer de expertiză în domeniul antreprenoriatului, promovarea dialogului între partenerii sociali, dezvoltarea turismului multilateral și promovarea exportului);
• transferul de expertiză și experiența profesională în domeniul juridic, sănătate și alte domenii după caz;
• implicarea și utilizarea cunoștințelor, experienței și expertizei migraților originari din țările vizate;
• încurajarea diversității;
• consolidarea democrației și o bună guvernare la toate nivelele.


Scopul primordial al acestor acțiuni este beneficierea imediată de pe urma Parteneriatului Estic nemijlocit de către locuitorii acestor țări.


Apelul este semnat de:


Societatea culturală Norvegia-Letonia
Asociația Norvegia-Estonia
Asociația Lituaniană în Norvegia
Asociația Ucrainenilor în Norvegia
Asociația Maidan în Norvegia
Asociația Moldovenilor în Norvegia.

 

Sursa: brd.gov.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.