MOLDOVENII DIN UNGARIA VOR BENEFICIA DE PENSII

29.11.2013
Foto: mmpsf.gov.md

La 28 noiembrie 2013, Republica Moldova și Ungaria au semnat Acordul privind securitatea socială, care are drept scop protejarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor state, care desfăşoară o activitate de muncă sau domiciliază pe teritoriul altui stat. Acordul prevede acordarea prestaţiilor de asigurări sociale, cum sînt:

 

-pensiile pentru limită de vîrstă,

-pensiile de invaliditate cauzată de boli obişnuite,

-pensiile şi indemnizaţiile de invaliditate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale,

-pensiile de urmaş.

 

Acordul între Republica Moldova şi Ungaria este al zecelea la număr, pe rol ar trebuit să fie și proiectul de acord cu Republica Italiană.  

 

Reamintim că în 2010, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al RM a lansat ideea de a începe consultări la subiect cu partea italiană, solicitînd crearea grupurilor de lucru la nivel de experți pentru examinarea legislației ambelor state. De asemenea, s-a făcut un demers către Ministerul de Externe al Republicii Moldova prin care a fost solicitată implicarea acestuia în a facilita procedura de inițiere a consultărilor.

 

Pînă în prezent, Republica Moldova nu a reușit să inițieze negocierile cu autoritățile italiene în scopul semnării unui acord care ar prevedea acordarea prestațiilor de asigurării sociale menționate mai sus. Mai mult de 10 ani, Italia nu a dat curs solicitărilor autorităţilor străine de a semna astfel de acorduri blocînd negocierile la subiect cu China, Japonia, Algeria şi Maroc.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.