MOLDOVENII POT PETRECE VACANȚA DE IARNĂ ÎN 23 DE STATE FĂRĂ A OBȚINE VIZĂ

27.12.2013
Foto: facebook.com

Din cele 194 de țări ale lumii cetăţenii Republicii Moldova pot vizita fără viză doar 23 de state.

 

În special, nu solicită vize cetățenilor Republicii Moldova zece țări ale fostei Uniuni Sovietice: Azerbaidjan, Belarus, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Ucraina, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. Intrarea pe teritoriul tuturor acestor ţări se face în baza paşaportului pentru plecare în străinătate.

 

De asemenea, moldovenii nu au nevoie de vize pentru a călători în Bahamas, Barbados, Haiti, Malaiezia, Niue, Insulele Cook, Samoa, Sfîntul Vincent și Grenadine, insulele Seychelles, Fiji, Ecuador, Peru. Pentru intrarea pe teritoriul Vaticanului și San Marino moldovenii trebuie să deţină o viză italiană (Schengen).

 

Viza nu este necesară pentru Costa Rica pentru cetățenii care au în paşaport o viză valabilă pentru Statele Unite, Canada sau țările membre ale Uniunii Europene. Moldovenii care au o viză valabilă pentru SUA, pot călători pe teritoriul Mexicului fără viză. Iar în cazul în care deţin o viză Schengen nu au nevoie de viză pentru Bulgaria, Croația și România (pentru România este valabil de la 01.02.2014).

 

În 25 de țări cetățenii Republicii Moldova pot aplica pentru viză (la frontieră) la intrarea în: Timorul de Est, Egipt, Iran, Cambodgia, Kenya, Laos, Liban, Madagascar, Mauritius, Macao, Maldive, Mozambic, Nepal, Palau, Rwanda, Sfînta Lucia, Uniunea Comore, Tanzania, Togo, Turcia, Tuvalu, Uganda, Statele Federative ale Microneziei, Sri Lanka, Jamaica.

 

Portalul Viza.md recomandă ca înainte de plecare în străinătate să fie contactat un reprezentant consular al Ambasadei țării de destinație pentru a obține mai multe informații despre condițiile individuale de intrare și ședere prevăzute de legislația locală, care de multe ori pot suferi modificări.

 

Reamintim că Republica Moldova a semnat un șir de acorduri care prevăd posibilitatea călătoriilor fără viză pentru mai multe categorii de cetățeni moldoveni doritori de a pleca în Brazilia, Ecuador, Chile, Turcia. Pînă la intrarea în vigoare a acordurilor (îndeplinirea, de către ambele state, a procedurilor interne legale necesare) regimul de viză rămîne a fi neschimbat.

 

De asemenea, pe parcursul anului 2014 se așteaptă ca UE să liberalizeze regimul vizelor de scurt sejur (90 de zile sejur fără viză pe parcursul a 6 luni) pentru cetățenii Republicii Moldova. Conform declarațiilor făcute de Ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman «este greu de precizat din ce zi şi din ce lună moldovenii vor putea călători liber în UE. Sperăm că se va întîmpla în primul semestru al anului 2014».

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.