MUTAREA CU TRAIUL ÎNTR-O ALTĂ ȚARĂ NU VĂ VA FACE MAI FERICIT!

10.06.2016
Mutarea cu traiul într-o altă țară nu vă va face mai fericit!
 

Ionuț Negu, cu experiență de muncă de cinci ani în calitate de freelancing în domeniul programării ne împărtășește cunoștințele în ce privește organizarea cu succes a muncii la distanță.

 

Programator-dezvoltator, călător. Ultimii cinci ani locuiește și lucrează în diferite țări. Despre lucru în calitate de freelancer a scris pe blogul său.

Ideea de a lucra fără a fi legat de loc i-a schimbat lui Ionuț viața. Acum cinci ani, el a decis să-și realizeze visul de a "munci ca freelancer" și a plecat într-o călătorie. Astăzi, băiatul nu regretă alegerea sa, dar recunoaște faptul că, în practică, nu a fost totul așa cum a crezut la început. Pe blog-ul său, Ionuț împărtășește sfaturi importante cu privire la organizarea muncii la distanță.

 

Stabiliți-vă un orar la fel ca la "oamenii obișnuiți"

"Mi-a luat ceva timp ca să realizez că: orarul flexibil al unui liber profesionist nu înseamnă că eu pot lucra 24/7. Chiar dacă preferați să lucrați noaptea, vă recomand sa vă conduceți de un orar "normal", scrie bloggerul. Ionuț recomandă să lucrați, de exemplu, de la 7 dimineața pînă la 7 seara, ora locală.

Cei mai mulți oameni lucrează conform unui program fix, iar dacă nu vă veți adapta va avea de suferit viața dvs. socială. Începînd de la cina cu prietenii și terminînd cu vizita la medic. "Cel mai important lucru e că un program "normal ", vă va permite să petreceți mult timp cu cei apropiați", spune autorul.

 

Planificați nu numai de lucrul

"Am aflat recent că nu doar lucrul necesită planificare". Ionuț este convins că, dacă nu vă organizați atît orele de muncă, cît și timpul personal, atunci în curînd lucrul vă va răpi cea mai mare parte a timpului dvs. liber. "De exemplu, în timpul săptămînii trebuie să realizez 10 sarcini de lucru și 10 probleme personale. Dacă  îmi planific doar sarcinile de lucru, nu voi reuși sau voi uita de cele personale. De aceea este important să fie prevăzută îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse", explică bloggerul.

 

Comunicarea este "noul negru"

După ce a trecut să lucreze freelancer a început să se întîlnească mai des cu prietenii, precum și cu persoanele cu care muncește: colegi, clienți, parteneri. El merge adesea la cafenele sau coworking: "Zgomotul nu mă deranjează și-mi place să lucrez înconjurat de oameni".

Călătorul este convins că dorința lui de a se afla printre oameni e legată de natura socială a omului. "Șansele de a supraviețui pentru o persoană au fost minime, de aceea oamenii au învățat să lucreze împreună. Dorința noastră de a fi în echipă – este un ecou al trecutului și nu este nimic rău în asta", scrie autorul.

 

Asigurarea, impozitele, nuanțe juridice

Negu recunoaște că munca la distanță are o mulțime de avantaje, dar și de dezavantaje nu duce lipsă. De exemplu, legile rămîn în urmă de timpurile pe care le trăim: normele privind impozitarea unui freelancer, asigurarea lui medicală, eliberarea permisului pentru activitatea sa comercială nu sînt prevăzute adesea. "Sper ca în cîțiva ani, situația să se schimbe, dar acum ... luați aminte referitor la această problemă și luați măsuri".

 

Călătoria nu este un lucru chiar atît de simplu, cum ar putea părea la prima vedere

"Freelancing-ul vă permite să călătoriți mai mult. Veți putea îndeplini visul mai multora lucrînd cu laptopul pe plajă (de fapt, acest lucru este imposibil: la soare nu puteți desluși nimic pe ecran, căci realmente nu se vede nimic!)", ne încurajează autorul.

 

Dar, după cinci ani de călătorii I. Negu recunoaște că a obosit. "Acum nu mai vreau să călătoresc atît de mult. Schimbarea fusurilor orare scade din productivitatea muncii. Încerc să evit călătoriile cu avionul: pierd timp la aeroport, unde mai pui că și mîncarea de la business-class lasă de dorit!", spune Ionuț.

 

Autorul vă recomandă să vorbiți cu călătorii cu experiență, să cîntăriți toate argumentele "pro" și "contra", iar apoi să decideți dacă sînteți pregătit pentru viața- călătorie permanentă.

 

Mutarea cu traiul într-o altă țară nu vă va face mai fericit

Negu se grăbește să-i dezamăgească pe toți acei care se așteaptă că într-o altă țară îi așteaptă schimbări majore în bine. "În 90% din cazuri mutarea cu traiul într-o altă țară nu vă va face mai fericit. Desigur, dacă acasă aveți dificultăți serioase: vă sînt încălcate drepturile și libertățile, spre exemplu, atunci are rost să vă mutați".

Autorul scrie despre conceptul psihologic de "copii ai culturii terțe". Oamenii care locuiesc în străinătate o perioadă îndelungată se confruntă cu criza identității spirituale. "Dacă doriți să explorați noi culturi, călătoriile sînt cel mai bun mod. Acestea vor da impuls pentru dezvoltarea personalității dvs.", scrie Ionuț. Dar avertizează imediat: acest lucru nu este deloc ușor.

 

Nu stați acasă

Ionuț scrie că, uneori, el nu vrea să iasă deloc din casă. "Este un semn rău! Vă poate apuca lenea sau vă justificați prin faptul că aveți mult de lucru, dar vă îndemn să lăsați totul baltă, să ieșiți din casă și să lucrați într-o cafenea sau în altă parte. Acest lucru vă va ajuta să vă reorganizați!"

 

Sursa: phuket.zagranitsa.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.