NUMĂRUL ŢĂRILOR CARE POT FI VIZITATE FĂRĂ VIZE E ÎN CREŞTERE

25.02.2015
Numărul ţărilor care pot fi vizitate fără vize e în creştere
Foto: viza.md

Experții Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) menţionează că tot mai multe țări renunţă să le ceară vizitatorilor străini respectarea strictă a formalităților legate de viză, preferînd să elibereze vize la sosire sau chiar să renunţe totalmente la ele.

 

În anul 2014, doar 62% din populația Pămîntului avea nevoie să obțină vizele tradiționale de la consulat înainte de a întreprinde călătoria în țăra de destinație (iar în 2008 această cifră era de 77%). 19% din locuitorii Planetei vor putea călători fără viză, iar 16% ‒ vor obţine obține vize la sosire.

 

"În ultimii ani, în domeniul simplificării formalităților legate de viză, au fost înregistrate progrese semnificative, în special, prin punerea în aplicare a politicii de eliberare a vizelor la sosire ‒ se spune în raportul UNWTO. ‒ Potrivit ultimului raport UNWTO, privind deschiderea vizelor, lucru care sugerează, în mare măsură, că factorii de decizie sînt tot mai conștienți de impactul pozitiv al facilitării formalităților legate de viză în turism și creșterea economică".

 

UNWTO: țările care fac parte din G20, pot сîştiga suplimentar din turism 206 miliarde de dolari și să atragă încă 122 milioane turiști, în cazul în care regimul de vize va fi anulat.

 

Cea mai frecventă măsura de anulare a formalităților legate de viză a fost introducerea procedurii de eliberare a vizelor la sosire. Cele mai deschise pentru călători sînt considerate țările din America și Regiunea Asia-Pacific, în timp ce Europa și Orientul Mijlociu au o politică a vizelor mai restricţionară. În general, țările cu economia de piaţă în formare, tind să fie mai deschise, decît țările dezvoltate, iar unele dintre cele mai deschise ţări sînt: Asia de Sud-Est, Africa de Est, Ţările Mării Caraibelor și Oceania.

 

Conform prognozelor oferite de UNWTO, sosirile turistice internaționale vor atinge cifra de1,8 miliarde către anul 2030 și cu cît procedurile de obţinere a vizelor vor fi mai simple, cu atît mai ușor vor fi atraşi călătorii, în special, turiști din China, Rusia, India și Brazilia.

 

"Anularea formalităților de viză are importanţă pentru stimularea creșterii economice și crearea locurilor de muncă cu ajutorul turismului. Deși în acest domeniu mai sînt multe de făcut, ne face plăcere să vedem că guvernele din întreaga lume iau măsuri decisive în legătură cu aceasta", a subliniat secretarul general al UNWTO Taleb Rifai.

 

Portalul Viza.md vă reamintește despre cele 71 destinaţii turistice fără vize pentru moldoveni.


Țineți cont de faptul că ţările îşi rezervă dreptul de a nu permite intrarea în ţară a persoanelor indezirabile sau de a scurta şederea acestora fără viză.


Este recomandabil să vă asigurați că deţineţi toate confirmările necesare pentru demonstrarea acestora la cererea poliţiei de frontieră. În special, rezervarea de la (hotel), dacă mergeţi în ospeţie (copia actului de identitate al persoanei care vă invită și telefonul de contact al acestuia), biletul retur în Republica Moldova, asigurarea medicală, precum și să faceți dovada deţinerii surselor pentru întreţinere.


Informațiile privind regimul fără vize, regimul simplificat de vize (eliberarea vizelor la sosire), precum și despre vizele electronice pot fi găsite pe pagina principală a portalului VIZA.md.


Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.