OAMENII DE AFACERI TURCI SÎNT INTERESAŢI SĂ-ŞI EXTINDĂ AFACERILE DIN ROMÂNIA ÎN MOLDOVA

17.06.2011

Reprezentanţii Asociaţiei oamenilor de afaceri turci din România, în cadrul întrevederii la Chişinău cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, au menţionat disponibilitatea antreprenorilor turci de a-şi extinde afacerile din România în Moldova. Potrivit comunicatului serviciului de presă al Ministerului Economiei al Moldovei, oamenii de afaceri turci au venit în capitala republicii cu o misiune economică, ca urmare a invitaţiei lansate de şeful Ministerului Economiei al Moldovei în cadrul forumului recent moldo-român investiţional de la Bucureşti. Antreprenorii turci au menţionat că reprezintă circa 6 mii de companii active cu circa 200 de mii de angajaţi. Potrivit lor, pe de o parte, piaţa românească a ajuns la un anumit grad de saturaţie, pe de altă parte, ţinîndu-se cont de criza economică prin care trece România, aceştia sînt dispuşi să-şi îndrepte privirile către Moldova. Reprezentanţii businessului turc s-au arătat interesaţi în aşa domenii, precum dezvoltarea de cartiere rezidenţiale după modelul de finanţare ipotecară, industria materialelor de construcţii, inclusiv pentru hale industriale, importul de gaze lichefiate şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv prin producerea de energie alternativă, etc.

 

La rîndul său, Valeriu Lazăr a apreciat drept firească această internaţionalizare a afacerilor şi expansiune spre Moldova, în contextul strămutării multor producţii spre pieţe care implică costuri mai mici. El a menţionat că în Moldova există o lege modernă privind parcurile industriale, atît pe platforme industriale existente, cît şi pe cele ce ar urma să fie create de la zero în cadrul proiectelor „greenfield”. Totodată, în republică a fost finanţată elaborarea a 9 studii de fezabilitate pentru lansarea parcurilor industriale în diferite regiuni ale ţării. Un alt instrument pentru producerea mărfurilor, orientate spre export, sînt Zonele Economice Libere, a menţionat Valeriu Lazăr, subliniind că Moldova are o piaţă de desfacere potenţială de circa 800 mln oameni – în zona Uniunii Europene, pe de o parte, şi în cea a Comunităţii Statelor Independente, pe de altă parte. Pe aceste pieţe mărfurile originare din Moldova pot fi exportate fără taxe vamale în virtutea acordurilor de comerţ liber, pe care Moldova le are încheiate.

 

Ministrul Economiei a subliniat că Moldova este deschisă pentru investiţii în toate domeniile, dar va susţine în mod special investiţiile în industrie. El a menţionat că businessul turc are în Moldova o reputaţie bună, mai ales companiile de construcţii, care au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare, atît în domeniul hotelier, cît şi aeroportuar sau comercial. Valeriu Lazăr a reamintit că Moldova a încheiat cu Turcia acorduri de evitare a dublei impozitări şi de protejare a investiţiilor, iar recent a iniţiat şi negocierea unui acord de comerţ liber cu această ţară. Ministrul Economiei a spus că aceste acorduri - cadru favorizează derularea afacerilor, iar în viitorul foarte apropiat urmează a fi lansate noi runde de privatizări a unor active de stat în diverse domenii. În acelaşi timp, vor fi lansate proiecte de parteneriat public-privat, inclusiv de concesiune a infrastructurilor în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare, salubrizare, energetic şi transporturi.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.