PÎNĂ ÎN 2014 MOLDOVA VA PRIMI DE LA UE GRANTURI ÎN VALOARE TOTALĂ DE 550 MLN DE EURO

05.05.2011

Uniunea Europeană intenţionează să acorde Moldovei, în perioada 2010-2014, granturi în valoare totală de 550 milioane de euro. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului Moldovei, aceste declaraţii au fost făcute de către Directorul Executiv pentru Europa şi Asia Centrală, Serviciul European pentru Acţiune Externă, Comisia Europeană Miroslav Lajcak, în cadrul Conferinţei de lansare a reţelei Forumului Uniunea Europeană - Republica Moldova de la Bruxelles. El a reamintit că Uniunea Europeană susţine Moldova în promovarea reformelor şi este cel mai mare donator pentru republică. În anii 1991-2009, UE a acordat Moldovei peste 270 mln euro sub formă de granturi. Vorbind la Forumul de la Bruxelles, prim-ministrul Moldovei Vladimir Filat a subliniat că sprijinul oferit de UE este o motivaţie puternică pentru Alianţa pentru Integrare Europeana, care şi-a confirmat drept obiectiv prioritar integrarea europeană a republicii. Vladimir Filat a menţionat că ţara a înregistrat progrese semnificative în negocierile privind Acordul de asociere între Moldova şi Uniunea Europeană şi şi-a asumat o agendă ambiţioasă cu obiective importante. El a reamintit că autorităţile moldoveneşti au demarat procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE, au luat măsuri de iniţiere a negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător între republică şi UE.

 

Prim-ministrul moldovean a subliniat importanţa resurselor financiare preconizate pentru proiectul UE "Parteneriatul Estic", menţionînd că, potrivit părţii moldoveneşti, aceste fonduri urmează a fi distribuite conform principiului recent lansat de către UE – "mai multă asistenţă pentru mai multe reforme". Vladimir Filat mizează că comunicarea privind Politica Europeana de Vecinătate, care este acum în curs de definitivare, să transpună de o manieră eficientă acest principiu în raport cu statele Parteneriatului Estic. Conferinţa de lansare a reţelei Forumului RM-UE a întrunit experţi din Moldova şi Uniunea Europeană. Pe lîngă delegaţia oficială, la eveniment au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din Moldova. În discursul său, prim-ministrul a spus că acest proiect este, în egală măsură, moldovenesc, regional şi european. Scopul proiectului constă în colaborarea pentru simplificarea procesului de integrare europeană a Moldovei în contextul priorităţilor dialogului dintre republică şi UE. Vladimir Filat a subliniat că reţeaua respectivă creează mai multe oportunităţi pentru comunitatea de afaceri, societatea civilă, parteneri de dezvoltare, think-tank-uri, jurnalişti, politicieni şi personalităţi atît din Uniunea Europeana, cît şi din Moldova. Vladimir Filat a spus că iniţiativa consistentă şi pragmatică a Forumului UE-Moldova va explora potenţialul încă nevalorificat al cooperării între Moldova şi UE.

 

Scopul Forumului UE – Republica Moldova constă în instituirea unei platforme permanente de discuţii între experţii care sînt interesaţi de susţinerea eforturilor multidimensionale a Moldovei de a se integra în Europa, inclusiv prin lansarea de proiecte comune. Pentru acest an, se preconizează organizarea a patru ateliere de lucru la Bruxelles cu participarea experţilor din Moldova, care se vor referi la priorităţile Moldovei în relaţia cu Uniunea Europeană. De asemenea, în 2011 este planificată lansarea unei pagini web a acestui forum. Iniţiativa de a organiza această reţea aparţine Misiunii Republicii Moldova acreditate pe lîngă structurile UE, Fundaţiei ”Open Society”, Fundaţiei Est-Europene, Parteneriatului European pentru Democraţie, Fundaţiei ”PanEuropa”, UNDP Moldova.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.