PARTENERIAT ESTIC

25.09.2011

Parteneriatul de Est (PE) – prima iniţiativă complexă, implementată în sistemul relaţiilor externe a Uniunii Europene şi adresată Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Moldovei şi Ucrainei. Parteneriatul de Est are menirea de a contribui la apropierea şi integrarea statelor Europei de Est şi a Caucazului de Sud în Uniunea Europeană.


Primul sammit al Parteneriatului de Est, care a avut loc la 7 mai, 2009 în or. Praga, a dat startul oficial iniţiativei în cauză şi a adoptat o Declaraţie Comună. Astfel, eforturile de a implementa PE ca element integral al politicii Uniunii Europene s-au soldat cu succes.


Pe viitor, realizarea obiectivelor PE, orientate spre adevărata apropiere a ţărilor cu UE, poate înlesni integrarea lor deplină. Parteneriatul de Est este bazat pe principiile participării comune, a diferenţierii şi convenienţei. Reieşind din valorile UE, a standardelor şi normelor ei, este dezvoltată colaborarea în asemenea sfere, ca drepturile omului, economia de piaţă, dezvoltarea balansată, administrarea competentă, securitatea energetică şi multe altele. Parteneriatul de Est contribuie şi la dezvoltarea şi consolidarea contactelor dintre oameni, aprofundarea colaborării în domeniile ştiinţei şi culturii.


Printre noile obiective ale Parteneriatului de Est se află reuniunea politică, crearea zonelor complexe de comerţ liber al ţărilor-partenere, liberalizarea treptată a regimului de vize, până la anularea lui completă, crearea unei structuri de colaborare multilaterală în baza a patru platforme tematice (democraţie, administrare competentă şi stabilitate, integrare economică şi convergenţă cu elementele politicii de sector, securităţii energetice, contacte între cetăţeni ).


Sursa: msz.gov.pl
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.