PARTENERII EUROPENI DENOTĂ UN INTERES SPORIT FAŢĂ DE REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN - MAEIE

24.05.2011

Pentru prima dată în istoria sa, Republica Moldova a trezit un interes sporit din partea partenerilor Europeni privind reglementarea conflictului transnistrean, cît şi faţă de integrarea europeană. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă. Declaraţia a fost făcută în contextul vizitelor oficiale, efectuate de către acesta în ultima perioadă. “Pentru prima data avem un interes puternic din partea partenerilor noştri europeni. 18 ani această atenţie nu a existat. Noi am demonstrat ca ştim ce dorim şi sîntem la curent cît de important este sprijinul din partea actorilor europeni”, a spus Iurie Leancă.

 

De asemenea, ministrul a declarat că una dintre cele mai importante întrevederi efectuate curent a avut loc în cadrul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor Triunghiului Weimar, unde a participat în calitate de invitat. “Este pentru prima dată cînd reprezentatul Republicii Moldova participă la această reuniune, fapt ce denotă interesul celor trei ţări faţă de situaţia actuală din Moldova şi de interesul faţă de europenizarea ei”, a spus Iurie Leană. Potrivit ministrului, subiectele prioritare discutate după reuniunea celor trei ţări (Germania, Polonia, Franţa), ţin atît de conflictul transnistrean, cît şi de integrarea europeană, dar şi de obiectivele de viitor.

 

Totodată, Leancă s-a referit şi la vizita efectuată în Republica Cehă. Potrivit ministrului, discuţiile purtate cu ministrul ceh de externe s-au axat pe dialogul bilateral Republica Moldova – Republica Cehă. ”A fost o discuţie extrem de constructivă, cît priveşte extinderea comerţului bilateral, cît şi ceea ce ţine de atragerea investiţiilor cehe în Republica Moldova”, a spus Leancă. Ministrul a menţionat că Republica Cehă a dat asigurări că va sprijini şi în continuare Moldova în realizarea proiectelor demarcate. Totodată, seful diplomaţiei moldoveneşti a declarat că în prezent Moldova beneficiază de asistenţă din partea Republicii Cehe, în mai multe domenii. Iurie Leancă a spus că în cea de-a doua jumătate a acestui an, prim-ministrul Vladimir Filat a fost invitat să efectueze o vizită în Republica Cehă, adăugînd că aceasta va aduce la un dialog mai bun între cele două părţi.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.