PRESA: "EXODUL" A SUTE DE MII DE MOLDOVENI ÎN MAREA BRITANIE SE FACE CU "AJUTORUL" ROMÂNIEI

19.03.2013
Foto: romanialibera.ro

Sute de mii de moldoveni obțin pașapoarte UE în România și peste 300.000 se pregătesc să migreze în Marea Britanie pe ușa din spate, exploatînd un subterfugiu al dublei cetățenii moldo-române, relatează Sunday Express, citată de stirileprotv.ro.


Potrivit publicației, "tot ceea ce au de făcut moldovenii pentru a obține un pașaport UE este să prezinte documente care să arate că sînt originari din România", un stat membru UE care a deschis recent două noi consulate la Bălți și Cahul, pentru a face față cererii tot mai mari, scrie Mediafax.


Numărul acestora nu a fost inclus în estimarile cu privire la românii și bulgarii ce intenționează să migreze, la rîndul lor, în Marea Britanie, notează publicația.

 

Mulți dintre potențialii imigranți au cazier pentru infracțiuni grave privind prostituția și traficul de ființe umane, scrie publicația, adăugînd că investigațiile Sunday Express relevă că eforturile Agenției britanice de Frontieră de "stopare a unui val de criminali și violatori" sînt "inadecvate".

 

"Aproximativ 226.507 persoane din (Republica) Moldova au obținut cetățenia română din 1991 și pînă la 15 august 2011", declară Sergiu Panainte, de la Fundația Soros, citat de Sunday Express. El adaugă că "alte zeci de mii" au obținut-o ulterior, " avînd în vedere urgentarea (acestui) proces".Președintele român Traian Basescu alimentează acest "exod" moldovean, stabilind o țintă de procesare a 10.000 de solicitări de pașapoarte lunar, scrie publicația, adăugînd că cei care nu pot obține pașapoartele românești legal le pot cumpăra pe piața neagră în schimbul sumei de 1.000 de lire sterline (1.155 de euro) și citînd șase oficiali români si 20 de membri ai unei grupări arestați anul trecut pentru furnizarea unor pașapoarte false.


”Pot spune că e un context anti-imigraţie şi xenofob. E vorba mai mult de faptul că Moldova a picat într-un context regional nefavorabil, bazat pe situaţia că cetăţenii români şi bulgari au acces la piaţa de muncă britanică, pe fondul crizei economice resimţite de englezi şi a crizei locurilor de muncă din Regat” - a declarat Ambasadorul Republicii Moldova la Londra într-un interviu oferit portalului adevărul.ro comentînd atitudinea tabloidelor britanice la adresa conaţionalilor noştri.


,,Ştiu că un coleg din ambasadă a fost sunat de un jurnalist de la acest ziar, căruia i s-a explicat clar cum stau lucrurile. Cei de la „Express“ au publicat însă acel articol aşa cum au vrut ei, fără să includă şi poziţia noastră, deoarece, se pare, nici nu erau interesaţi de altceva decît o istorie care să vîndă, iar poveştile cu „hoardele barbare“ sînt în vogă acum. Moldovenii au tendinţa să respecte legea în Marea Britanie şi foarte rar se întîmplă să fim contactaţi de poliţie în legătură cu cîte o infracţiune săvîrşită de un cetăţean de-al nostru. Cel mult de două-trei ori pe an”, a opinat şeful misiunii diplomatice moldovenești.


Sursa: moldovenii.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.