PROBLEMELE DE ADAPTARE A MIGRANȚILOR MUNCITORI ÎN MOSCOVA

27.12.2011
Foto: moldova.ms

În cadrul conferinţei internaţionale ştiinţifico-practice "Relaţiile interetnice din Moscova, din toată Rusia şi fosta Uniune Sovietică: probleme şi perspective", co-preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Gîştemulte Efrosinia, a participat la masa rotundă cu genericul "Probleme de adaptare a migranţilor muncitori în Moscova: educaţie, protecţia sănătăţii, protecţia socială".

 

Participanţii la întîlnire au discutat problemele legate de adaptarea socio-culturală a copiilor imigranţilor şi responsabilitatea mass-media în reflectarea acestor relaţii internaţionale.


Moderatorul Tihonov Serghei Eduardovici, membru al Comitetului pentru Naţionalităţi şi politici migraţionale a Consiliului public al oraşului Moscova, în discursul său de deschidere, a subliniat relevanţa subiectelor discutate în legătură cu apariţia în Rusia a unei noi generaţii de migranţi, care au nevoie să se integreze în societatea rusă.


Redactorul-şef al jurnalului "Etnosfera", Kavelina Elena Miahilovna, a continuat tema adaptării migranţilor în Moscova, subliniind rolul mass-media în calitate de reflector al nivelului de dialog intercultural. "Societatea nu este mulţumită de modul în care mass-media reflectă comunicarea interculturală. Instituțiile mass-media sînt responsabile pentru ceea ce promovează", - a spus Elena Kavelina.


Pentru adaptarea socio-culturală şi lingvistică a adolescenţilor-migranţi în şcoli, este deosebit de importantă dezvoltarea unui mecanism care să permită mai întîi învățarea limbii ruse şi doar apoi – trecerea la programul şcolar, consideră Kalenkova Olga Nikolaevna, doctor în filologie, lector la catedra UNESCO a Institutului de Educaţie Liberă din Moscova. "Munca trebuie efectuată începînd de la grădiniţă. Este necesar să se ”descarce” şcolile în care există clase cu peste 30 la sută din copii care vorbesc o limbă străină, ceea ce reduce semnificativ nivelul de dezvoltare culturală", - a adăugat Kalenkova Olga.


Copreşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti, Gîştemulte Efrosinia, i-a rugat pe participanţii la întîlnire să ia în considerare şi experienţa existentă în acest domeniu a organizaţiilor diasporale. "Sîntem nu mai puţin interesaţi de faptul ca diaspora migraţională să se integreze la timp în Moscova şi în întreaga ţară. Este nevoie să se consolideze colaborarea cu organizaţiile obşteşti naţionale, care constituie o verigă importantă în acest lanţ. Dacă există un program de studiere a limbii ruse pentru imigranţi, atunci diaspora ar putea contribui la realizarea acestuia. Dacă există cărţi specializate, atunci, cu ajutorul diasporei, pot fi răspîndite aceste manuale sau dicţionare de expresii. Trebuie să dezvoltăm un mecanism de cooperare şi de dialog continuu – atunci experienţa acumulată va fi aplicabilă şi va demonstra rezultate bune", - a spus Gîştemulte Efrosinia.


Sursa: Serviciul de presă al CDM
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.