REPUBLICA MOLDOVA POARTĂ NEGOCIERI CU TURCIA PRIVIND LIBERALIZAREA REGIMULUI COMERCIAL PENTRU PRODUSELE MOLDOVENEŞTI

23.05.2011

Ministerul Economiei al Republicii Moldova negociază cu Turcia liberalizarea regimului comercial pentru mărfurile moldoveneşti. Potrivit serviciului de presă al ministerului Economiei al RM, şefii delegaţiilor celor două ţări au subliniat importanţa acestui Acord privind comerţul liber, făcînd schimb de informaţii privind comerţul exterior. S-a menţionat că volumul schimburilor comerciale dintre Moldova şi Turcia în anul 2010 a constituit 288 de milioane de dolari, în creştere cu 41% comparativ cu anul 2009. Ponderea schimburilor comerciale cu Turcia în anul trecut s-a ridicat pînă la 5,2% din totalul comerţului exterior al Republicii Moldova în 2010 (faţă de 4,5% în 2009).

 

În cadrul discuţiilor părţile au prezentat opinia comună a părţilor în domeniul agriculturii, industriei şi regulilor de origine. În timpul discuţiilor între părţi pe marginea Acordului privind comerţul liber, s-a convenit ca acest document să conţină prevederi similare cu cele din alte acorduri similare, semnate de Moldova în cadrul CEFTA (Acordul Central European al Comerţului Liber), adaptate la specificul relaţiilor comerciale bilaterale, ţinîndu-se cont de dispoziţiile Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 (GATT 1994). În special, şeful delegaţiei moldoveneşti, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a subliniat necesitatea liberalizării unilaterale din partea Turciei a comerţului cu produse industriale, în timp ce Moldova va pune în aplicare liberalizarea treptată pentru produsele respective.

 

Cu referire la produsele agricole, părţile au convenit asupra necesităţii liberalizării limitate şi controlate în cadrul unor condiţii reciproc avantajoase şi ţinînd cont de priorităţile de dezvoltare a sectorului real al fiecărei ţări. S-a convenit ca pînă la următoarea rundă de negocieri să fie completat conţinutul anexelor la Acordul menţionat, care va indica şi termenii pentru liberalizarea regimurilor de comerţ cu produse industriale şi agricole. Acestea vor fi prezentate la următoarea rundă de negocieri. În plus, în scopul negocierilor se va crea un grup de lucru comun, format din reprezentanţi ai tuturor ministerelor şi departamentelor interesate. Procesul de negociere a Acordul de liber schimb cu Turcia urmează a fi sincronizat cu negocierile bilaterale privind Acordul de asociere şi Acordul de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.