ROMÂNIA AR PUTEA OFERI MOLDOVENILOR UN REGIM FĂRĂ VIZE DUPĂ MODELUL BULGAR

02.12.2013
Foto: romanialibera.ro

Recent, în mass-media din Republica Moldova a apărut informația că Guvernul României ar putea să pună în discuție posibilitatea oferirii regimului fără vize în România pentru cetățenii străini care deţin viză Schengen sau permis de ședere UE.

 

Pînă la adoptarea unei decizii în acest sens, viza Schengen în pașaportul moldovenesc oferă cetățeanului Republicii Moldova doar posibilitatea tranzitării pînă la 5 zile a teritoriului României.

 

Un astfel de regim fără vize este oferit moldovenilor de mai mult timp de către Guvernul de la Sofia. Începînd cu data de 25 ianuarie 2012 cetățenii moldoveni, posesori ai unei vize Schengen au dreptul de a intra şi de a se afla în Bulgaria pentru o perioadă de 90 zile pe parcursul a 6 luni, fără a mai obține viza bulgară.

 

Obținerea vizei românești rămîne a fi o procedură de loc ușoară pentru cetățenii Republicii Moldova chiar dacă:

- rețeaua consulară română a fost extinsă pe teritoriul Republicii Moldova;

- viza românească se eliberează gratuit;

- anumitor categorii de cetățeni li se eliberează, din cînd în cînd, permise de mic trafic la frontieră;

- există posibilitatea tranzitării fără viză (pînă la 5 zile) a teritoriului României cu viză Schengen sau permis de ședere UE valabil.

 

Dificultățile țin nu numai de cozile interminabile care sînt ușor vizibile la Consulatul României din Chișinău, cît și de obligativitatea prezentării anumitor documente justificative ale scopului şi condiţiilor de călătorie, precum: dovada că persoana posedă suficiente mijloace de subzistenţă. Tot aici se înscrie și obligativitatea obținerii vizei românești pentru deplasările cetățenilor Republicii Moldova la Ambasadele și consulatele străine cu sediul la București.

 

Reamintim că pînă în prezent, cetățenii Republicii Moldova, care doresc să călătorească în Portugalia, Irlanda etc. sînt nevoiţi să plece la București pentru a obține o viză. Aceste circumstanțe îi obliga automat să obțină şi o viză românească.

 

Pe parcursul anului 2011, cetățenilor moldoveni li s-au eliberat 50 836 de vize românești. Unui număr de 4193 solicitanți li s-a aplicat refuzul.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.