RUȘII ÎNCĂ MAI CONSIDERĂ CEL MAI APROPIAT VECIN DREPT ȚARĂ FRĂȚEASCĂ

19.11.2013
Foto: vlasti.net

Rușii nu doresc să prezente vameşilor pașapoarte cu vize la intrarea în Ucraina și continuă să considere cel mai apropiat vecin ‒ țară frățească. În general, sînt rezultate previzibile, obţinute în urma unui sondaj realizat de analiștii de la "Levada-Center". Altceva prezintă interes, încă în septembrie 2011, numărul acelora care şi-ar fi dorit să închidă granița era mai mic.

 

Studiul "Levada-Center" referitor la tema relațiilor dintre cele două țări s-a desfăşurat la sfîrșitul lunii octombrie pe un eşantion de 1603 de persoane cu vîrste cuprinse începînd de la 18 de ani şi mai în vîrstă în 130 de localități ale 45 de regiuni din Rusia. Doar 23 % dintre respondenți consideră că relațiile Rusiei cu Ucraina ar trebui să fie la fel ca și cu alte state: cu frontiere închise, vize, vămi. Iar 55 % cred că Rusia și Ucraina ar trebui să fie state independente, dar ţări-prietene: cu frontiere deschise, fără vize și vămi. De menţionat, că în septembrie 2011 erau 63 % de persoane care considerau astfel și doar 16 % dintre ruși îşi doreau să facă zid la graniţă.

 

Totodată, 61% de ruși nu consideră Ucraina străinătate. 63%dintre respondenţi cred la fel despre Belarus. Cu toate acestea, în 2013, 58% dintre cetățenii ruși au spus că consideră Georgia ‒străinătate.

 

Vă reamintim că potrivit unui studiu recent a Centrului de Analiză și Investigații Sociologice, Politice, Psihologice și de Cercetare / CIVIS / (Moldova), 411 000 de cetățeni ai Republicii Moldova se află în străinătate. Din acest număr, majoritatea moldovenilor se află în Rusia ‒ 206 000 (56%).

 

Sursa: levada.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.