SPECIALIŞTII ÎN INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE AU CELE MAI MARI ŞANSE SĂ SE ANGAJEZE ÎN ACEST AN

29.01.2012
Foto: tv7.md

Cele mai multe locuri de muncă în 2012 vor fi create în ramura industriei prelucrătoare, în agricultură, servicii hoteliere şi restaurante. Cel puţin acestea sunt aşteptările Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. În comerţ, construcţii, transport şi comunicaţii numărul locurilor de muncă create se va menţine la nivelul anului trecut, transmite Info-Prim Neo.

 

Un sondaj realizat printre agenţii economici din ţară indică pentru 2012 o tendinţă de creştere a numărului de locuri de muncă create. Cele mai multe întreprinderi care îşi planifică angajări de personal sunt din industria de prelucrare, sănătate, asistenţă socială, agricultură şi comerţ.

 

La finele anului trecut 61,2 mii persoane nu aveau un loc de muncă, cu 13,8 mii mai puţin comparativ cu perioada respectivă a anului 2010. 64% din numărul total de şomeri au fost înregistraţi în mediu rural. Cea mai înaltă rată a şomajului este în rândul persoanelor care au absolvit studii gimnaziale (38%), urmaţi de persoanele cu studii secundare profesionale (25%) şi absolvenţii de licee şi şcoli de cultură generală (21%). Rata şomerilor printre absolvenţii de studii superioare este de 9%, iar printre persoanele cu studii medii de specialitate – 7%.

 

În scopul diminuării şomajului şi facilitării integrării pe piaţa muncii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de comun acord cu agenţiile teritoriale, planifică măsuri active de stimulare a ocupării forţei de muncă. Una din acestea este organizarea cursurilor de formare profesională. Beneficiarilor li se va acorda o bursă lunară neimpozitabilă pe perioada instruirii în mărime de 10% din salariul mediu pe economie din anul precedent.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.