SUEDIA VA OFERI LOCURI DE MUNCĂ STUDENȚILOR INTERNAȚIONALI

04.12.2012
Foto: monitor.icef.com

Începînd cu toamna anului 2011, universitățile suedeze au introdus taxele de școlarizare pentru studenții străini, ceea ce mai mult de jumătate a redus numărul persoanelor care doresc să obțină diploma suedeză. Pentru a-i întoarce pe candidații la studii în țară, iar învățămîntului superior a-i reda popularitatea de odinioară, autoritățile suedeze au luat o serie de măsuri de facilitare a regimului de vize.

 

Cu acest sfat a venit cercetătorul suedez al Centrului național de contact al serviciului de migrație al UE (European Migration Network National Contact Point) Dr. Bernd Paruzel. Raportul său arată că numărul de studenți din țări neeuropene, care studiază la universități din Suedia, a scăzut cu peste 50% după ce în 2011, în învățămîntul superior pentru străini au fost introduse taxe de studii. Fiecare universitate suedeză a primit dreptul de a stabili de sine stătător taxele de de școlarizare, cu excepția străinilor care vin în cadrul programelor de schimb de studenți și cei care au obținut deja un permis de ședere în țară. De exemplu, încă în 2010, în Suedia studiau 14 188 de originari din țările terțe, iar în 2011 – deja 6836.

 

Dr. Bernd Paruzel a sugerat guvernului să ofere absolvenților străini ai universităților suedeze posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă în Suedia, să obțină vize de lucru și permise de ședere. Și, de asemenea, să le elibereze persoanelor întreținute de către străini permise de muncă în Suedia, precum și să contribuie la stabilirea contactelor între angajatorii suedezi și studenții străini.


Sursa: visa4.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.