TOP 10 ATRACŢII TURISTICE DIN OLANDA

Turişti din întreaga lume vin în Olanda, în primul rînd, de dragul Amsterdamului. Este un oraş foarte special, unul dintre cele mai bune de pe Glob, însă în afară de capitală, în Olanda mai sînt şi multe alte locuri interesante. Totuşi, referindu-ne la cele 10 destinaţii turistice de top din Olanda nu am putut să trecem cu vederea Amsterdamul. El va fi pomenit şi aici, însă puţin de tot.


10) Proiectul „Delta”

Proiectul ”Delta” este o reţea de construcţii de protecție, ridicate în perioada 1950-1977. Aceasta are ca scop protejarea de inundaţii a teritoriilor de-a lungul litoralului provinciilor olandeze Zeelanda şi Olanda de Sud. Reţeaua cuprinde ecluze, diguri şi bariere de furtună. Societatea Americană a Ingineriei Civile a conferit proiectului „Delta” titlul „Una din cele 7 minuni ale lumii moderne”.

 


9) Piaţa Vrijthof din Maastricht

Este cea mai celebră piaţă a celui mai sudic oraş din Olanda. Aici este situată masiva biserică St. Servatius şi Catedrala Sf. Jan. De asemenea, în această piaţă se desfăşoară cu regularitate diverse festivaluri şi carnavaluri.

 

 

8) Muzeul de Stat (Rijksmuseum) din Amsterdam

Cel mai mare şi mai cunoscut muzeu de istorie şi artă din Amsterdam. Dispune de o colecţie impresionantă de pînze din veacul de aur al picturii olandeze, inclusiv tablouri de Wermmer şi Rembandt. La moment, muzeul este parţial închis, urmînd să înceapă să funcţioneze normal din 2013, după încheierea lucrărilor de restaurare de proporţii. Totuşi, o sală, unde sînt expuse cele mai importante capodopere din colecţia muzeului este deschisă pentru vizitatori.

 


7) Morile din oraşul Kinderdijk

În Olanda, pînă în zilele noastre s-au păstrat peste 1000 de mori de vînt. Cea mai mare concentraţie a acestora se atestă în satul Kinderdijk. Aici, de exemplu, pot fi văzute 19 astfel de instalaţii, construite încă în 1740. Acestea au ajuns pînă la noi într-o stare excelentă şi se bucură de popularitate binemeritată în rîndul turiştilor.

 


6) Parcul Naţional Hoge Veluwe

Una dintre cele mai mari rezervaţii naturale din Olanda. Teritoriul acesteia cuprinde păduri, dune de nisip şi terenuri virane de iarbă neagră. Mai mult, pe teritoriul rezervaţiei se află şi Muzeul Froller Muller, în care sînt expuse cîteva pînze de ale lui Van Gogh. Vizitatorilor Parcului Hoge Veluwe li se oferă gratis biciclete. De altfel, nu are sens să vii aici cu maşina, marea parte a teritoriului fiind inaccesibilă pentru transportul auto.

 

 

5) Keukennchof

Aici, în fiecare an sînt plantate circa 7 milioane de bulbi de flori, nu doar celebrele lalele olandeze, dar şi zambile, narcise şi o mulţime de alte flori. Keukenchof este deschis din ultima săptămînă a lui martie pînă la mijlocul lui mai şi reprezintă una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Olanda.

 

 

4) Clădirea primăriei din Delft

Turiştii se cuvine să acorde atenţie arhitecturii uimitoare a clădirii primăriei oraşului Delft – un model al Renaşterii Olandeze. Aceasta se înalţă în Piaţa Makt, chiar în faţa Noii Biserici (Nieuwe Kerk). Primăria a fost edificată după proiectul lui Hendrick de Kreyser, între anii 1618-1620, fiind reconstruită în repetate rînduri de-a lungul anilor. În sec.20 edificiul a fost restaurat, căpătînd aspectul iniţial.

 


3) Insulele Frizone Occidentale

Reprezintă un lanţ de insule ce se întinde de-a lungul ţărmului olandez din Marea Nordului. Acestea continuă mai departe, spre vest, unde se transformă în Insulele Frizone Orientale, fiind o parte a Germaniei. Pe noi însă, în acest context, ne interesează doar Olanda. Or, în Olanda activează ghizi licenţiaţi, care vă vor arăta cum să ajungeţi pe jos la unele dintre insulele amintite mai sus, acest lucru fiind posibil în timpul refluxului. Insulele Frizone Occidentale reprezintă un loc ideal pentru plimbările cu bicicleta.

 

 

2) Canalele din Leiden

Oraşul olandez Leiden este cunoscut prin faptul că aici se află cea mai veche universitate. Tot la Leiden s-a născut Rembrandt. Totuşi, turiştii ar trebui să vină aici, în primul rind, pentru faimoasele canale. Două braţe ale rîului Vechiul Rin se varsă în oraş din partea de est şi se unesc în centru. În centrul oraşului Leiden există, de asemenea, cîteva canale pitoreşti de dimensiuni mai mici.

 

 

1) Canalele din Amsterdam

Construcţia acestora a început încă din sec. 17. Trei canale principale — Prinsengracht, Keizersgracht și Herengracht — formează semiinele concentrice în jurul oraşului. Total canalele din Amsterdam se întind pe un diametru de peste 100 km. Cu regret, adevărata „Veneţie Nordică” nu este Sankt Petersburgul, ci Amsterdamul.

 

 

Sursa: blog.tournavigator.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.