UE: MOLDOVA A DEPĂȘIT UCRAINA LA CAPITOLUL REGIMULUI LIBERALIZAT DE VIZE

03.07.2012
Foto: Viza.md

Uniunea Europeană a recunoscut oficial restanțele Ucrainei la capitolul regimului liberalizat de vize, anunţînd trecerea la a doua etapă a planului de acţiuni cu Republica Moldova.


Pe 28 iunie, Comisia Europeană a făcut public raportul cu privire la îndeplinirea obligațiunilor asumate de către Moldova pentru liberalizarea regimului de vize – documentul, care stipulează condițiile de anulare a vizelor pentru călătorii scurte în zona Schengen. Totodată, UE a aprobat trecerea Moldovei la etapa a doua a planului de acțiuni, care este și finală, menționează publicația Komersant-Ucraina.


«În mai puțin de un an și jumătate, Moldova a reușit să îndeplinească cerințele primei etape. Un rezultat excelent... Aștept cu nerăbdare acea zi, cînd vom putea anula vizele pentru cetățenii moldoveni», a declarat Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

 

Pînă săptămîna trecută, Moldova și Ucraina aveau aceeași prestație la capitolul regimului liberalizat de vize. Ucraina a primit planul de acțiuni în decembrie 2010, Moldova – în luna ianuarie 2011. Ulterior, toate rapoartele Comisiei Europene erau elaborate și aprobate simultan pentru ambele țări.

 

Experții sînt de părere că decizia luata de Bruxelles, de facto, a separat perechea Ucraina-Moldova. Dar ținînd cont de procedura îndelungată de adoptare a deciziilor în UE, experții prognozează că, pînă la sfîrșitul anului curent, Ucraina va rămîne abia la prima etapă de desfășurare a Planului de acțiuni cu privire la liberalizarea regimului de vize.


Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.